Mary's Meals brengt hoop naar duizenden kinderen aan de frontlinie van klimaatverandering

Back to all stories | Posted on 27/06/24 in NewsBlogAnnouncement

We zijn verheugd de uitbreiding van ons schoolvoedselprogramma naar Mozambique aan te kondigen, nu de door El Niño veroorzaakte droogte en overstromingen miljoenen mensen in zuidelijk Afrika tot extreme honger dwingen.

We bieden momenteel dagelijkse schoolmaaltijden aan 2,4 miljoen kinderen over de hele wereld in gebieden waar veel factoren de toegang tot onderwijs belemmeren, waaronder honger, conflicten en klimaatverandering. Ruim 1,5 miljoen kinderen profiteren al van Mary’s Meals in de buurlanden Zambia, Zimbabwe en Malawi – die allemaal de afgelopen maanden de noodtoestand hebben uitgeroepen vanwege de droogte.

Onze uitbreiding naar Mozambique zal vitale voeding leveren aan meer dan 5.000 kinderen die in het Mabalane-district van de provincie Gaza in Mozambique wonen, in samenwerking met de lokale NGO Mozambique School Lunch Initiative (MSLI). Het programma gaat volgende week (20 mei) van start op meer dan 30 scholen, waarbij kinderen voor het eerst schoolmaaltijden krijgen als ze terugkomen van vakantie voor het nieuwe semester.

Mozambique, geïdentificeerd als een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor de gevolgen van klimaatverandering (1), is sinds 2007 getroffen door elf tropische cyclonen (2). In maart, een jaar nadat cycloon Freddy het land verwoestte en miljoenen mensen dringend steun nodig had, kwam de tropische storm Filipo aan land in de centrale en zuidelijke provincies, waarbij tienduizenden mensen werden getroffen.

Honger en toegang tot voldoende voedsel zijn voortdurende uitdagingen voor de bevolking van Mozambique. Uit projecties van de Integrated Food Security Phase Classification (IPC) blijkt dat 3,3 miljoen mensen te maken hebben met ‘crisis’- of ‘noodsituatie’-niveaus van voedselonzekerheid (3) en dat bijna 65% van de bevolking onder de internationale armoedegrens leeft ($ 2,15 per dag) (4).

Oprichter en CEO van Mary's Meals, Magnus MacFarlane-Barrow, zegt: “Terwijl droogte en overstromingen zoveel landen in zuidelijk Afrika blijven verwoesten, zal onze uitbreiding naar Mozambique belangrijke, voortdurende steun bieden aan kinderen van wie hun levens diep getroffen zijn door honger, armoede en extreme weersomstandigheden.

“Een groot deel van de bevolking van Mozambique is afhankelijk van de landbouw om te overleven, dus de recente onregelmatige regenval en de constante dreiging van cyclonen betekenen dat veel gezinnen gewoon niet genoeg voedsel hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Onze consistente schoolmaaltijden zullen de broodnodige verlichting en stabiliteit brengen en voeding voor kinderen in een tijd van onzekerheid en helpen de zorgen van hun ouders weg te nemen – van wie velen actief met ons zullen samenwerken als vrijwillige koks.”

MSLI levert al meer dan acht jaar schoolvoeding elders in de provincie Gaza en heeft uitgebreide ervaring in het werken met lokale scholen en voedselproducenten, evenals met relevante autoriteiten en gemeenschapsleiders. Net als Mary’s Meals is MSLI gepassioneerd door kostenefficiënte schoolvoeding met een focus op het opbouwen van een sterke betrokkenheid van de gemeenschap en eigenaarschap van het programma.

Roberto Mutisse, medeoprichter en uitvoerend directeur van MSLI, zegt: “Toen we kinderen in het district Mabalane ontmoetten, zagen we hoeveel honger hun leven beïnvloedt. Tijdens een gesprek vroeg ik een meisje van zes hoe vaak ze thuis aten. Ze zei: ‘Als papa geen zak houtskool kan verkopen, eten we niet thuis.’ Om te horen dat zo’n jong kind het idee van honger echt heeft getroffen.

"Het Mozambique School Lunch Initiative is zo enthousiast om samen te werken met Mary's Meals om deze leerlingen te dienen en een nieuwe bron van hoop en steun te bieden aan kwetsbare kinderen en hun families. Niet alleen zullen kinderen weten dat ze op school kunnen vertrouwen op een voedzame maaltijd, hun ouders zullen ook opgelucht zijn omdat ze weten dat hun kinderen geen honger zullen lijden, ook al komen ze met lege handen thuis.”

We kijken ernaar uit om binnenkort updates van ons nieuwe programma in Mozambique te delen.

Bronnen: 

1. Het mainstreamen van klimaatverandering in de planning van Mozambique is de sleutel tot het opbouwen van een veerkrachtige economie (worldbank.org)

2. Mozambique | Wereldvoedselprogramma (wfp.org)

3. Mozambique | Hulpweb (reliefweb.int)

4. https://hdr.undp.org/system/files/documents/hdp-document/2023mpireporten.pdf