Onze mensen

Nederlands bestuur

John Middelberg – voorzitter MMN

In de zomer van 2015 las ik in Time Magazine het verhaal van Magnus McFarlane-Barrows over Mary’s Meals. Het verhaal ging over de 100 meest invloedrijke mensen van dat moment. Ik was net 3 weken onderweg met mijn fiets van San Francisco naar Chicago in de hoop een idee te krijgen over wat te doen met het derde deel van mijn leven. Ik weet niet meer op welke plaats Magnus stond, maar ik was zeer onder de indruk van het werk van MMI en zijn aanpak.

De visie dat het echte antwoord op armoede onderwijs is,  is mij uit het hart gegrepen. Ik weet nog dat ik ook dacht, die hebben lef ! Want waar begin je aan ? Je kunt wel zeggen dat “Elk kind recht heeft op onderwijs en recht heeft op voldoende eten”, maar om er dan vervolgens  ook echt iets aan te gaan doen. Dat is andere koek. Ik moet toegeven dat ik als ongelovige, wel enige aarzelingen had gezien het katholieke karakter van MMI. Maar als de pragmaticus die ik ben, bedacht ik mij vervolgens dat MMI er wel gewoon wat aan doet. Met een aanpak die niemand kan verbeteren. Zorg voor een maaltijd per dag op school. Hou de overhead lag en zorg dat het geld daar terecht komt waar het het hardste nodig is. 

Ik ben ter plekke donateur geworden. Daar in de VS drong het nog niet zo tot mij door maar ik had mijn bestemming gevonden. Sterker nog dit is het verhaal van een man met een missie! De missie om het armoedeprobleem in de wereld aan te pakken. Om er vanuit Nederland aan te doen wat van dit welvarende landje minstens verwacht mag worden. Veel dus als je naar onze economie kijkt. Wie ik ben? Ik ben John Middelberg. Ik woon met mijn gezin in het mooie Naarden. Ik ben getrouwd, vader van 3 kinderen: 2 zoons van 37 en 34 en een dochter van bijna 17 en inmiddels 4 kleinkinderen.

Mijn werzame leven heeft zich grotendeels afgespeeld bij twee Universiteiten als directeur Bedrijfsvoering, daar zorgde ik voor alles wat niet direct onderwijs of onderzoek betrof. De mooiste periode betrof echter de laatste 5 jaar toen ik de kans kreeg om een sociale dienst in het midden van het land te helpen om de beste van het land te worden. Met zo’n uitdaging heb je mij te pakken. Zoals MMI dat deed met de uitdaging om de 59 miljoen kinderen die nog niet naar school gaan, daar te krijgen. Wat me ook erg bevalt is dat wij het allemaal als vrijwilligers doen. Want afgezien van een fantastische missie is dat alles wat wij hebben. Als vrijwilligers van MMN moeten wij het zelf doen! Wij moeten aan de slag, er is heel veel werk te doen. Die beste sociale dienst zijn wij overigens niet geworden omdat de betreffende organisatie werd opgeheven. De beste worden kan nu alleen nog met MMN. Daar maak ik mij de komende jaren samen met alle andere vrijwilligers sterk voor.

Dr. Matthé Uijttewaal 

eind 2014 werd Matthé in Nijmegen door Hans benaderd voor vrijwilligerswerk bij Mary's Meals. Ruim 8 jaar eerder hadden ze daar samen in een kerkkoor gezongen, maar sindsdien het contact verloren. Matthé werd al snel enthousiast over al het goede werk van Mary's Meals en werd bestuurslid.

Hij is vrijgezel, geboren in 't Goy in het jaar 1979 en doorliep de middelbare school op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Daarna verhuisde Matthé naar Nijmegen om de studie Natuurkunde te gaan volgen aan de KUN aldaar. Na de succesvolle afronding van de studie is hij begonnen aan zijn promotieonderzoek naar OLEDs aan dezelfde universiteit. Tegen de tijd dat dit klaar was, was de KUN reeds omgedoopt in Radboud Universiteit.

Daarna heeft Matthé zes jaar in Duitsland gewoond en daar natuurkundig onderzoek gedaan, eerst twee jaar in Dusseldorf en toen vier jaar in Clausthal-Zellerfeld (welbekend van het Clausthaler-bier) in het Harzgebergte. In die tijd is hij in verschillende koren blijven zingen, een hoogtepunt was de uitvoering van de Donnerode van Telemann eind 2011 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het "Kammerchor an der TU Clausthal".

Matthé is altijd katholiek geweest, maar na de Wereldjongerendagen in Rome in 2000 en door de jongerengroep Lift die toen in Nijmegen onstond is het geloof voor hem wel meer gaan leven. Uiteindelijk is hij lid geworden van de Gemeenschap Emmanuel.

Na in de zomer van 2012 de Jakobsweg in Spanje te hebben gelopen, kwam Matthé in contact met de ontwikkelingshulporganisatie FidesCo en hun sociale centrum in Gainesville, Georgia (USA). Enkele maanden later was hij daar al als vrijwilliger aan de slag. Het spaans waarmee Matthé op de Jakobsweg reeds was begonnen kwam toen erg goed van pas aangezien de meeste armen uit Latijns-Amerika afkomstig waren.

De vele goede ervaringen die Matthé als vrijwilliger onder de minder bedeelden opgedaan heeft zorgden dat hij na terugkomst in Nederland zich opnieuw geroepen voelde zich voor de arme medemens in te zetten. Ditmaal door kinderen te eten te geven zodat ze naar school kunnen en de mogelijkheid hebben aan de armoede te ontkomen.

Joris Delsasso

Mijn naam is Joris Delsasso. Ik ben geboren in 1982 is ’s Gravenland, nabij Hilversum.

Sinds ruim 20 jaar woon ik in Brabant. Na de vrije basisschool ging ik naar de groenschool om vervolgens in Velp mijn opleiding tot Boomverzorger te volgen.

In  2006 ben ik gestart met mijn eigen onderneming wat ondertussen is uitgegroeid tot een bedrijf met enkele werknemers. In zuidelijk Nederland snoeien rooien en onderzoeken wij alle voorkomende bomen.

Samen met mijn vrouw Anika, heb ik 3 zoons. 

In het begin van 2016 werd ik door een vriend voorgesteld aan de stichting Mary’s Meals en het mooie werk dat zij verrichten.

Het kleine gebaar van slechts €14,50 wat een kind een heel jaar kan voeden met een maaltijd per dag en hun scholing zo kan ondersteunen vind ik erg aansprekend. Samen met mijn vrouw Anika heb ik 3 jonge zoons. Ook daardoor is ook het doel van mary’s meals heel concreet en aansprekend. Onze 3 hebben het goed, met meer dan 1 maaltijd per dag. 

Omdat er nog bestuursleden werden gezocht ben ik hier dan ook direct lid van geworden.

Hiernaast verricht ik nog enkele vrijwillige functie’s in onze lokale kerkgemeenschap.

Rolf Middelberg

Waarom, dacht ik. Het is zo simpel en zo uniek. Kinderen moeten naar school. Dat kunnen kinderen  alleen maar als ze eten krijgen. Waarom krijgen kinderen dat in deze wereld niet? Ik merk elke dag dat het verhaal van Mary’s Meals met verbazing ontvangen wordt. Hoe kan het dat we voor zo weinig geld (€14,50) één kind een jaar lang te eten kunnen geven? Waarom krijgt niet alle kinderen eten als ze naar school gaan?

Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij Mary’s Meals. Ik moet mensen gaan vertellen waarom dit zo belangrijk is. Daarom wil ik mensen motiveren om ons te helpen dit verhaal te vertellen.

Ik ben Rolf Middelberg, woon in Groningen, vader van een studerende dochter. Ik ben werkzaam geweest in het publieke domein. Eerst als opbouwwerker later als adviseur in de ruimtelijke ordening. Mijn bijdrage aan de Mary’s Meals organisatie in Nederland bestaat uit het mee helpen nadenken over hoe we het verhaal vertellen, elke dag, overal, aan iedereen. 

Eveline Oranje

Begin 2016 las ik het boek ‘The shed that fed a million children’ en werd ik geraakt door het verhaal van de jonge Edward die binnenkort wees zou worden. Zijn wens om elke dag te eten te hebben en ooit een keer naar school te kunnen kwam heel hard bij mij binnen. Goede voeding en scholing vindt elke ouder super belangrijk voor zijn of haar kinderen en hoe triest is het dat veel ouders vanwege omstandigheden niet in staat zijn dat te geven.

Naast een liefdevolle omgeving zijn een goede gezondheid en een opleiding de belangrijkste dingen die kinderen nodig hebben. Het maakt hen sterk en geeft hen een kans om later voor zichzelf en hun gezin te zorgen. En dat Mary’s Meals dit voor elkaar krijgt voor slechts 15,60 euro per kind is ongelofelijk!

Ik ben getrouwd, heb een dochter van 26 en een zoon van 24. Na jarenlang in Taiwan gewoond en gewerkt te hebben, ben ik in 2005 weer terug naar Nederland gekomen. Ik heb Chinees gestudeerd, in Taiwan o.a. tentoonstellingen gemaakt, en de laatste jaren in Nederland als Hoofd HR voor een internationaal bedrijf gewerkt. Sinds kort ben ik weer bezig met het maken van tentoonstellingen en ander museum gerelateerd werk, want het ordenen en delen van kennis is waar ik het meest blij van wordt.

Door te focussen op Nederlandse scholen en leerlingen hoop ik Mary’s Meals bij veel meer mensen onder de aandacht te brengen. Kinderen en leraren motiveren om samen andere kinderen te helpen, hoe mooi is dat!

Christine Vandebuerie - Contactpersoon Vlaanderen

Toen ik een groep bedevaarders begeleidde naar Medjugorje in 2012, bezochten we er Rosy. Zij vertelde enthousiast over MM en ik zorgde voor de vertaling voor onze groep. Nadien bleek dat er nog geen Nederlandstalig promotiemateriaal voorhanden was. Bij thuiskomst begon ik aan de vertaling van de brochure, een mooie introductie in de  werking van MM. Een jaar later maakten we kennis met de vrijwilligersploeg in Nederland.

Vrijwilligerswerk is voor mij niet nieuw. Reeds op vijftienjarige leeftijd begon ik wekelijks te helpen bij Poverello, een organisatie verspreid over verschillende steden in België, waar mensen in armoede dagelijks een warme maaltijd en een luisterend oor kunnen vinden. Vanuit die werking organiseerde ik kampen voor kinderen en jongeren van gezinnen in armoede te Banneux, een bedevaartplaats in de Ardennen.

Op geestelijk vlak stond ik ook niet stil: ik ging naar de Wereldjongerendagen in Rome, Toronto en Keulen, ik was verschillende jaren lid van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, was aangesloten bij de jongerenwerking van de Karmel en ik vond het bijzonder leuk om te zingen in het koor Solied.

In dit alles werd ik voluit gesteund en gestimuleerd door mijn ouders.

Mijn eerste werkervaring was als verzorgende in de thuiszorg, waar ik voornamelijk kankerpatiënten, mensen met dementie en palliatief patiënten een zo goed mogelijke zorg toediende. Na ruim vijf jaar kreeg ik de kans om als parochieassistente aan de slag te gaan in het bisdom Brugge. Zo volgde ik de opleiding Theologie. Ik had er de verantwoordelijkheid over heel wat vrijwilligers; werkte samen met verschillende niet gouvernementele organisaties; gaf catechese aan kinderen en volwassenen; begeleidde ik velen op hun zoektocht naar en in de Kerk.

Na een periode van negen jaar, kreeg ik de opportuniteit om voor Radio Maria Vlaanderen te werken als verantwoordelijke voor de promotie en fundraising. Daar leerde ik de kneepjes van het vak kennen die ik nu met veel plezier inzet voor MM.

Christine.Vandebuerie@marysmeals.org