Waarom Mary’s meals echt belangrijk is!

In haar laatste blog refelcteert Shona, verantwoordelijke voor tevredenheids- en inhoudsontwikkeling, over haar bezoek aan een school in Kenia nog voor Mary’s Meals er werkzaam was.

Shona Shea
Shona Shea
Content Development Manager

Back to all stories | Posted on 29/03/17 in Blog

Ik was op bezoek bij een heel ander soort school toen ik in Kenia was, een school waar ons voedselprogramma nog niet begonnen was.

Mijn bezoek aan de St Mary’s Basisschool stond in schril contrast met de andere scholen die ik in Eldoret al had gezien.  Er kwamen geen kinderen rennend aanlopen om de auto te begroeten, ik hoorde geen geschreeuw en geen opgewonden stemmetjes vanuit de speelplaats.  Dit was een school waar de kinderen nog honger hadden.

Becky Evans, de verantwoordelijke voor Mary’s Meals Kenia, vergezelde mij.  Mary’s Meals werkt samen met de overheid en met plaatselijke gemeenteraden om te onderzoeken hoe we de beste resultaten kunnen boeken.  Als onderdeel van dit proces maakten we kennis met de hoofdleraar die ons de uitdagingen beschreef waarmee sommige studenten te kampen hebben.

“Onze kinderen komen uit een opvang gebied waar ouders niet in staat zijn hen te ondersteunen.  Dat kan je zien aan de manier waarop ze gekleed gaan en de toestand waarin ze zich bevinden.  Sommige kinderen die hier op school zouden moeten zijn, worden tijdelijke arbeidskrachten, dit als gevolg van de armoede, sommige kinderen komen op de vuilstortplaats terecht.

“Er zijn ook problemen door misbruik van alcohol en drugs.  Er zijn al enkele gevallen voorgekomen van kinderzwangerschappen en er lopen helaas ook weeskinderen rond.”

Wie uiteindelijk toch naar school kwamen, konden door de honger niet het maximum halen uit hun studies.  “Sommige kinderen komen met grote honger naar school toe.  ’s Morgens zijn sommigen van hen duizelig en proberen de leerkrachten hen iets te eten te geven in de pauze.  We vragen de kinderen waarom ze slapen in de klas en ze antwoorden dat het door de honger komt.”

Toen we vertrokken leek de school vreemd genoeg verlaten. Het was duidelijk dat grote aantallen kinderen al vertrokken waren in de hoop eenmaal thuis, toch iets te eten te vinden.

Terwijl we wegreden voelde ik me verdrietig voor de kinderen daar, maar toch was er ook hoop dat de komst van Mary’s Meals zou helpen het leven van deze kinderen ten goede te keren.

Recent nieuws: een betere toekomst

Het gevoel van hulpeloosheid dat ik ervaarde bij het vertrek uit St Mary’s werd weggespoeld door een golf van vreugde toen ik onlangs kon spreken met Becky.  Het groot nieuws is dat Mary’s Meals nu aan 670 leerlingen elke dag een maaltijd kan bezorgen en dit dank zij de vriendelijk steun die we van over heel de wereld mogen ontvangen.

Becky zegt:

“St Mary’s heeft het programma helemaal omarmd en er is een zeer actief bestuur voor de schoolmaaltijden, samengesteld uit leerkrachten, koks en ouders.  Het voedselprogramma zorgt ervoor dat de ouders en de gemeenschap meer betrokken zijn bij de schoolactiviteiten.  Er is ook een grotere waardering van de gemeenschap en de ouders voor de mogelijk om te studeren, zodat ze hun kinderen regelmatiger naar school sturen.

“Zoals we bij alle scholen met dit programma kunnen vaststellen, bemerkt men in St Mary’s een bijzonder resultaat in de klassen met kleuters en peuters (Early Childhood Development - ECD).  Het aantal ingeschreven kinderen in deze voorbereidende kleuterklasjes is aanzienlijk toegenomen omdat ze er een maaltijd kunnen krijgen.  De hoofdonderwijzer vertelde me dat de kinderen veel actiever zijn en beter kunnen mee volgen in de klas als ze gegeten hebben!”

Als ik de foto’s bekijk van de school kan ik een glimlach niet onderdrukken.  De kinderen zien er gelukkiger uit en ook veel gezonder dan toen ik hen aanvankelijk een bezoek bracht.  De eertijds stille en lege speelplaats gonst nu van het geluid van spelende kinderen, vol energie die ze uit hun eenvoudige dagelijks schoolmaaltijd halen.  Betrokkenheid bij Mary’s Meals onder eender welke vorm, neemt het gevoel van hulpeloosheid weg dat je kan overvallen als je denkt aan de armoede die zovele kinderen in de wereld treft.  Deze maaltijden en het effect ervan op de kinderen - dat maakt Mary’s Meals echt belangrijk!

Leer meer over Mary's Meals.