Het was een moeilijk jaar voor de boerenfamilies in Malawi, maar dank zij Mary’s Meals wordt de strijd voor ouders en hun kleintjes wat gemakkelijker.

Mary Stokes
Mary Stokes
Communications officer, Malawi

Back to all stories | Posted on 3 March 18 in Messages from Malawi

Danasho draagt met trots zijn schooluniform, dat al meerdere keren met liefde is hersteld.

‘De school maakt me gelukkig want daar ligt mijn toekomst’, legt hij uit.  ‘Ik wil graag dokter worden, ik wil zieke mensen helpen.’

De jonge Danasho is een weeskind.  Nu is hij 10 jaar oud, maar zijn ouders zijn gestorven toen hij nog een baby was en al die tijd heeft hij bij zijn ouder wordende grootouders gewoond.

Zoals de meeste families in het landelijke Malawi, kweken ze hun eigen voedsel op een klein lapje grond.  Om hun gewassen water te geven zijn ze afhankelijk van de seizoensregen.

Het leven is echt niet gemakkelijk.   Hun gemeenschap werd de laatste jaren hard getroffen door droogte en overstromingen en veel families moeten knokken om de eindjes aan elkaar te knopen.

Tijdens de weekends en de schoolvakanties helpt Danasho op het veld.  Samen met zijn grootouders konden ze dit jaar zes zakken maïs oogsten, maar dit is slechts voldoende voor een periode van zes maanden en de voorraad wordt weldra erg beperkt.

Voor Danasho en zijn vrienden is de maaltijd die ze van Mary’s Meals krijgen op school vaak hun eerste maaltijd van de dag.  Velen komen naar school met een lege maag.

‘De school is belangrijk omdat ik graag wil werken,’ zegt Danasho.  ‘Vorig trimester was ik de derde van de klas.  Chichewa (taal) en rekenen zijn mijn favoriete vakken.

‘Als Mary’s Meals er niet zou zijn, zou ik moeten vechten om in de klas te blijven omdat ik iets nodig heb om mijn maag te vullen.  Phala (soort porridge) helpt me om goed te groeien en het maakt mijn lichaam sterk.’

Voor gezinnen zoals dat van Danasho die in penibele omstandigheden leven, biedt Mary’s Meals een vitaal en veilig vangnet.

Ouders en voogden kunnen hun kinderen naar de klas zenden in het besef dat ze er op mogen rekenen dat er minstens één voedzame maaltijd zal zijn op school, ongeacht hoe slecht de oogst ook mag zijn.  Dank om hen die gemoedsrust te bieden.