Massa en Miatta vertellen over eten, vriendschap en het gezinsleven.

De zussen Massa die 18 is en Miatta die 15 is houden van hun lessen in de Ngandonhun School voor Engels en Arabisch in Liberia, waar zij samen met hun broers en zusjes elke schooldag een smakelijke maaltijd krijgen van Mary’s Meals.  Het voedzame eten helpt hen om zich in de klas goed te kunnen concentreren en geeft hen volop energie voor de komende dag.

Hierna vertellen ze hun verhaal in hun eigen woorden.

Miatta: ‘Onze vader is landbouwer.  Hij kweekt maniok, aubergines, gombo’s (okra), bakbananen, erwtjes en groene aardappelen.  Ik help hem daarbij, het is mijn taak om het gras kort te houden.

‘Ik heb vier zussen en vier broers.  Ze gaan allemaal naar deze school.  Wanneer we naar school komen, zo’n half uurtje stappen, dan vind ik het leuk om te zingen onderweg.

‘Ik loop samen met de rest van het gezin.  Soms stapt de leraar Mr Kamara mee met ons, want hij woont vlakbij.  Af en toe vinden we het leuk om te rennen.  En soms stappen we gewoon.  Het gebeurt ook dat wij onderweg spelletjes spelen.’

Massa: ‘Gewoonlijk vertrekken we rond 6u ’s morgens.  We gaan in groep en soms rennen we onderweg of plagen we elkaar of maken we er een zootje van.

‘Deze morgen waren met velen.  Soms zijn we maar met enkelen, maar ik ben er altijd bij en mijn zus ook.  Miatta is mijn beste vriendin.  Ze is erg grappig.  Mijn moeder is voor mij een rolmodel.  Ze doet echt alles voor mij.’

Miatta:  ‘Mary’s Meals is de reden waarom ik naar school kom.  Ik vind het eten bijzonder lekker.  Ik kan ook voldoende eten.  Liefst eet ik rijst.  Thuis lust ik ook rijst met aardappelgroen.  Ik weet al hoe dat klaar te maken.’

Massa: ‘Ik eet liefst van al rijst.  Thuis lust ik ook aardappelgroen of het loof van de maniok.’

Miatta: ‘Wetenschappelijke vakken worden hier goed gegeven (in de Ngandonhun School) en ik vind dat heerlijk.  Ik wil graag in het onderwijs stappen en lessen wiskunde geven als ik mijn diploma behaal.  Ik wil dan graag in Tieni werken (een levendige stad in de buurt).

‘Mijn beste vriend is Adaim.   We zitten in dezelfde klas.  Samen spelen we graag lapa (dodgeball).’

Massa: ‘Mijn favoriete vakken zijn Engels, sociale wetenschappen en alle wetenschappelijke vakken.  In feite hou ik van alle onderwerpen.  Ik studeer graag.

‘Ik wil graag leren hoe je met de naaimachine werkt als ik van school kom.  Dan wil ik graag kleren maken voor mannen en vrouwen.  Ik wil hemden kunnen maken en van alles.’

Hartelijk dank om deze flinke zussen de beste kans te geven voor een betere toekomst.