“Onze kinderen zullen gezond en gelukkig zijn”

Nieuwe gemeenschappen in Malawi ontdekken dat school + eten = hoop

Back to all stories | Posted on 29 December 17 in Messages from Malawi Blog

Met de start van het academisch jaar in Malawi, zijn er nieuwe scholen die in de belofte delen van Mary’s Meals met schoolmaaltijden voor meer dan 10.000 leerlingen.

Dit jaar zullen er in 14 scholen in Nkhotakota, een landelijk district dat bekend staat voor de productie van suikerriet aan de oevers van het Malawi Meer, maaltijden van Mary’s Meals opgediend worden.  Daarom werden heel de maand augustus nieuwe vrijwilligers ingeschreven die allen een opleiding kregen in voorbereiding van het nieuwe schooljaar.

De meeste scholen in Benga Parish zijn grote scholen, waar vaak meer dan 1000 leerlingen ingeschreven zijn.  Voor deze kinderen is het niet ongewoon dat ze meer dan een uur moeten lopen eer ze de deur van de klas bereiken.

We kunnen ons dan ook gemakkelijk voorstellen dat de introductie van de schoolmaaltijden voor deze jonge mensen een groot verschil zal uitmaken.   De verschillende gemeenschappen zijn dan ook bijzonder opgetogen met dit vooruitzicht!

In elke school die ik bezocht was men nog volop bezig om de keukens te bouwen en in te richten.  Ook de teams van vrijwilligers die verantwoordelijk zullen zijn voor het dagelijks beheer van het programma kregen stilaan vorm.

Een van de nieuwe vrijwilligers die ik kon ontmoeten was Dzunga Fraser.  Hij kijkt ernaar uit dat zijn vier kinderen elke schooldag ’s morgens van een warme kom phala zullen kunnen genieten.  Heel begrijpelijk dat hij bijzonder opgetogen is dat Mary’s Meals van start gaat in de school van zijn kinderen en dat hij er ook naar uitkijkt om hierin een actieve rol op te nemen.

“Mary’s Meals geeft ons de verzekering dat onze kinderen gezond en gelukkig zullen zijn op school,” legt hij uit.  “Als vader is het mijn taak om te komen helpen.  Ik zal graag komen koken en  een onderdeeltje zijn van de helpende gemeenschap.  Ik zal daar heel blij mee zijn.”

Alle mensen waarmee ik kon spreken waren uiteindelijk vol hoop op een schitterende toekomst voor hun kinderen.  De hoofdonderwijzer van een naburige school, Steven Mankhwazi, bij voorbeeld, kijkt er gretig naar uit hoe de phala het potentieel van zijn studenten zal ontsluiten.

“In de eerstkomende jaren zal deze school veranderen omdat de kinderen naar school kunnen komen zonder zich zorgen te maken.  Ze zullen eten krijgen en daardoor zullen ze gezond worden en blaken van energie.”

Terug bij de opleiding werden weer nieuwe vrijwilligers doorheen het bereidingsproces geloodsd.  En toen ze ermee klaar waren, kregen ze de kans om te proeven van de porridge die ze net hadden gemaakt.

Nu het voedselprogramma volop in werking is, zal ik snel terugkeren om te praten met enkele leerlingen die elke dag een maaltijd krijgen van Mary’s Meals.  Ik wil te weten komen hoe de phala  hun dagelijks leven verandert.