Nieuwe kostprijs voor de maaltijden van Mary’s Meals

Een kind een heel jaar lang een maaltijd op school bezorgen kost slechts €15,60.

Back to all stories | Posted on 10/02/17

Voor iedereen van de Mary’s Meals beweging was 2016 een jaar vol vreugde en geluk.  We waren niet alleen trouw aan onze belofte om de 1,1 miljoen kinderen die reeds aan ons schoolvoedsel programma deelnemen, dagelijks een voedzame maaltijd te bezorgen, maar bovendien konden we tegen het einde van het jaar het ongelooflijke (officiële) aantal van 85.000 nieuwe kinderen bereiken.

Dit is alleen maar mogelijk dank zij de onophoudelijke vrijgevigheid van onze supporters in vele landen die geven wat ze kunnen: tijd, geld, hun talenten en hun geloof.  Zij stellen zovele daden van goedheid om ons dichter bij de verwezenlijking van onze visie te brengen, namelijk dat elk kind overal in de wereld iedere dag opnieuw een maaltijd kan voorgezet krijgen daar waar het naar school gaat.

Gezien wereldwijd nog 61 miljoen kinderen niet naar school gaan en nog meer kinderen chronisch honger lijden, beseffen we maar al te goed dat ons werk nog maar net begonnen is.  Met de start van het nieuwe jaar zijn we meer dan ooit vast besloten om perspectief op een betere toekomst te blijven bieden aan de allerarmste kinderen van de wereld, met name in landen zoals Malawi, Liberia, Zambia, Kenia, Haïti, Indië en Zuid-Soedan.

Voor het tweede jaar op rij konden we in 2016 de globale gemiddelde kostprijs om een kind een heel jaar te voeden beperken tot €14,50.  Rekening houdend met ons belangrijke jaarlijks budgetoverzicht, kunnen we nu bevestigen dat er wat beweging zit in de kostprijs voor 2017.

Dit is grotendeels toe te schrijven aan een aanzienlijke toename van de kosten voor de voeding, veroorzaakt door de waardevermindering van de Euro (en het Britse Pond, de munteenheid van het grootste deel van de inkomsten) op het moment van evaluatie, maar evenzeer aan de schommelingen van de buitenlandse wisselkoersen in het algemeen.

Daarom zal de totale gemiddelde kostprijs om een kind een jaar lang voedsel te bezorgen op school dit jaar oplopen tot €15,60.  Wil opmerken dat in tegenstelling tot het Britse Pond en de Euro, de kostprijs in US dollars identiek blijft zoals in 2016, dit als gevolg van de relatieve sterkte van deze munt voor het ogenblik. We gaan er daarom ook vanuit dat we deze nieuwe kostprijzen de komende paar jaar stabiel kunnen houden.

Ondanks deze meerprijs, zijn we toch blij dat Mary’s Meals, als lage-kost-organisatie en liefdadigheidsinstelling zonder franjes, in staat is om aan kinderen voedsel te bezorgen voor gemiddeld slechts 7 eurocent per maaltijd. Onze grootste prioriteit is om onze belofte te kunnen houden aan de 1,2 miljoen kinderen die nu al door Mary's Meals gevoed worden.

We doen ons uiterste best om de lopende kosten zo laag mogelijk te houden en blijven ons ertoe verbinden dat tenminste 93% van onze giften rechtstreeks besteed wordt aan de hulpverlening. Afgelopen jaar was dit zelfs meer dan 97% internationaal en bijna 99% specifiek in Nederland. Dit kunnen we slechts bereiken omdat het meeste werk verricht wordt door een leger toegewijde vrijwilligers - in Malawi zijn er al meer dan 80.000 aan de slag - die elk kleine daden stellen van liefde in naam van Mary’s Meals.

Wij voelen ons klein en tezelfdertijd gesterkt door de steun die wij ontvangen van mensen van over de hele wereld die weigeren te aanvaarden dat enig kind in deze wereld van overvloed ook maar één dag niet zou kunnen eten.  Samen kunnen we zoveel bereiken.  Laat ons nu vooral niet stoppen en ook anderen van dit goede werk blijven vertellen. Alvast heel hartelijk dank!

Leer meer over Mary's Meals.