Mary’s Meals begint met het voeden van Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon

Gedreven door het lijden van de Syrische vluchtelingen die gedwongen hun thuisland moesten verlaten, lanceert Mary’s Meals haar eerste schoolvoedingsprogramma in het Midden Oosten.

Back to all stories | Posted on 29/02/16 in News

Als een pilot, gefinancierd door de spelers van ‘People’s Postcode Lottery’, zijn we van plan om te beginnen met het verstrekken van schoolmaaltijden aan 1000 kinderen op een school in de stad Antelias, dat 5 km ten noorden van Beirut, Lebanon ligt.

Nu de Syrische burgeroorlog haar vijfde jaar ingaat, zijn er meer dan 1.1 miljoen vluchtelingen die de grens van Syrië naar Libanon zijn overgestoken. Dit maakt het tot de grootste concentratie van vluchtelingen vergeleken met de populatie van het land waar ook ter wereld, en meer dan 70 procent leven onder de armoedegrens – veelal zonder werk, met honger en ze moeten overleven onder erbarmelijke omstandigheden.

Libanon zal het dertiende land worden waarin we werken. Onze andere programma’s – waarin we vandaag de dag 1,101,206 kinderen voeden op de plek van onderwijs – opereren in landen als Malawi, Liberia, Zambia, Kenia, Haïti, India en Zuid Sudan.

Magnus MacFarlane-Barrow, de oprichter en CEO, zegt: “Ik weet zeker dat we allen grote compassie –misschien zelfs verontwaardiging- voelen over het lot van de vluchtelingen die gedwongen zijn te vertrekken uit Syrië. Waarbij, zoals altijd, onschuldige kinderen het meeste lijden.”

“Al een aantal maanden zijn we aan het onderzoeken hoe Mary’s Meals een kleine bijdrage kan leveren in het wegnemen van het lijden, veroorzaakt door de grootste menselijke crisis van deze tijd – en ik ben extreem blij dat we dankzij de steun van People’s Postcode Lottery en haar spelers, snel kunnen beginnen met het verstrekken van schoolmaaltijden aan een kleine groep Syrische kinderen die nu in Libanon zijn, samen met hun Libanese klasgenoten.”

“Mary’s Meals en haar genereuze supporters kunnen een sprankje hoop geven aan de kinderen door ze te proberen het klaslokaal in te krijgen door middel van een dagelijks schoolmaaltijd. Net zoals we in andere landen doen, waar de introductie van Mary’s Meals resulteert in een stijging van inschrijvingen, aanwezigheid en prestatie.”

De United Nations heeft gewaarschuwd dat meer dan twee miljoen Syrische kinderen die niet naar school gaan in gevaar zijn om een ‘verloren generatie’ te worden waarbij geldt dat hoe langer de kinderen niet naar school gaan des te lastiger het wordt ze weer terug op school te krijgen.

Magnus vertelt verder: “Met 59 miljoen kinderen die wereldwijd niet naar school gaan en nog veel meer met chronische honger, is het gemakkelijk om overweldigd te worden door armoede en ellende. Daarom roepen wij onze supporters altijd op om ons te helpen het volgende kind met honger te bereiken.”

“Wanneer het een verschrikkelijk conflict betreft, zoals in Syrië, is de wanhoop nabij. Maar ieder individueel Syrisch kind dat niet naar school gaat, representeert een leven in gevaar, daarom zijn we vastberaden te doen wat we kunnen en we weten dat onze supporters net zo vastberaden zijn.”

“Zoals alle ouders, willen de Syrische moeders en vaders die hun huizen hebben moeten verlaten, meer dan wat dan ook dat hun kinderen te eten hebben en naar school kunnen gaan zodat ze hoop hebben op een beter bestaan. De voedzame maaltijden die iedere dag op een Libanese school verstrekt zullen worden, maakt het voor de kinderen mogelijk om te leren – net als meer dan 1.1 miljoen andere kinderen die Mary’s Meals ontvangen waardoor ze kunnen dromen over een betere toekomst.”

De Syrische kinderen die Mary’s Meals ontvangen worden samen met de Libanese kinderen gevoed en onderwezen dankzij een ‘dubbel shift schoolsysteem’, geïmplementeerd door de overheid van Libanon. Dit houdt in dat lokale kinderen ’s ochtends lessen volgen samen met de Syrische kinderen die al goed mee kunnen doen, terwijl andere Syrische kinderen ’s middags les krijgen in hetzelfde klaslokaal.

We werken samen met Dorcas, een Nederlandse liefdadigheidsorganisatie die al sinds 2013 in Libanon actief is om het programma van de grond te krijgen, samen met het Ministerie van Educatie in het land. Net zoals onze andere projecten worden de maaltijden bereid en uitgedeeld door vrijwilligers in dit geval uit de lokale en vluchtelingen gemeenschappen.

Tijdens deze pilot fase gaan we met Dorcas de impact van het programma monitoren. We proberen later dit jaar meer kinderen te kunnen helpen.

We hebben een lange historie op het reageren van een menselijke crisis, met de meest recente voorbeelden: de aardbeving in Haïti in 2010, de hongersnood in Somalia in 2011 en de Ebola crisis van 2014/2015 in West Afrika.

Meer over onze noodhulpprogramma’s leest u hier.

 

Caption:“Syrian primary school children attending catch-up learning classes in Lebanon” photo by Russell Watkins / CC BY 2.0

Er zijn veel verschillende manieren om uw tijd, geld, ideeën en gebeden te schenken.