Leven in Liberia - Mary’s Meals biedt een helpende hand aan nog meer kinderen in het Bong district

In zijn laatste blog legt Gerry, onze communicatieverantwoordelijke, uit hoe Mary’s Meals een helpende hand biedt aan hongerige kinderen in het Bong-district

Back to all stories | Posted on 25/11/16 in Blog

Heel recent heeft Mary’s Meals het programma van schoolmaaltijden in het Bong-district in Liberia verder uitgebreid.

Ik verbleef twee dagen in Gbarnga, de hoofdstad van het district en sprak er met enkele kinderen. Dat was slechts drie weken nadat 6000 kinderen in 25 scholen voor het eerst maaltijden kregen van Mary’s Meals op school.

Een van de meest voorkomende onderwerpen bij die gesprekken met de kinderen was dat zij voor zichzelf moesten zorgen. Toen ik hen vroeg waarom dat zo was, antwoordden de meesten van hen met dezelfde bewoordingen: “omdat ik geen hand heb achter mij.”

Als je denkt over de woorden ‘helpende hand’, dan weet je wat dat betekent. Velen onder ons kunnen rekenen op hulp hetzij van de familie hetzij van vrienden of zelfs van de staat, als we ergens nood aan hebben. Dit vormt een veilig vangnet bij moeilijke omstandigheden, maar het is ook de wijze waarop elke generatie kansen krijgt die hun voorgangers niet kenden - “God zij dank’- zoals ze hier gewoonlijk zeggen.

Veel gezinnen in het Bong-district blijven op hun boerderij wonen en sturen het voedsel dat zij verbouwen of het geld van de opbrengst van de oogst naar hun kinderen die bij bekenden in de stad verblijven. Als er iets fout gaat is het moeilijk om het weer in orde te krijgen, maar ze werken, en ze ploeteren en ze lenen en ze doen wat mogelijk is. Zij vormen ‘de steunende hand' achter hun kinderen.

Maar voor een aantal van deze kinderen is er geen helpende hand. Dus moeten ze het zelf doen. Het is lastig werken. In sommige gevallen is het werk vernederend of gevaarlijk. In andere gevallen is het ontoereikend en brengt het onvoldoende op.

Elijah graaft zand uit de beek en verkoopt dat aan mensen die huizen bouwen; Sennie verkoopt sinaasappelen op de markt na schooltijd; Joe heeft heel de zomer naar goud gezocht; Elizabeth heeft een contract met een plaatselijk bedrijf om zeep en gezichtscrème te verkopen; Samuel oogst palmnoten en perst er met de hand olie uit; de broers Victor en Andrew poetsen motorfietsen.

Toch moet geen van hen zich zorgen maken waar hun hoofdmaaltijd dagelijks vandaan komt: van Mary’s Meals. En dit neemt alvast een beetje de druk van hen af en wat bijzonder belangrijk is, het laat hen toe naar school te gaan en een goede opleiding te krijgen.

Momenteel bezorgt Mary’s Meals in Liberia aan 139.000 kinderen dagelijks een schoolmaaltijd. Vele kinderen moeten hun eigen ‘helpende hand’ zijn, maar Mary’s Meals is ook een ondersteunende hand en dit dank zij de aanhoudende vrijgevigheid van onze vrijwilligers en schenkers overal ter wereld.