Inspanningen leveren om een verschil te maken

Mama’s zoals Miriam uit Malawi gaan tot het uiterste om een betere toekomst op te bouwen voor de kinderen uit hun gemeenschap.

Back to all stories | Posted on 11/02/19 in Messages from Malawi

In Malawi is voedsel vaak erg schaars voorhanden bij de gezinnen thuis en kunnen er heel wat mondjes zijn die gevoed moeten worden.  Voor de 41-jarige Miriam Limbani is de situatie voor haarzelf en haar familie niet anders.

Miriam zorgt voor de vier kinderen van haar jongere zus en heeft zelf twee eigen volwassen zonen.  Zoals veel moeders in Malawi is Miriam afhankelijk van de landbouw om te overleven.  Ze bezit een stuk land waarop ze maïs kweekt, aardnoten en een soort kikkererwten. 

Vorig jaar kon ze zes zakken oogsten, maar dat zal onvoldoende zijn om met haar gezin het jaar door te komen.  Als de voorraad uitgeput geraakt zal Miriam stukwerk moeten zoeken om geld te verdienen zodat ze voedsel kan kopen.  Tijdens dit magere seizoen als de voorraden erg geslonken zijn, eet ze slechts een keer per dag zodat de kinderen het niet zonder voedsel zouden moeten stellen.

Ondanks de ernst van de situatie thuis slaagt Miriam erin om vrolijk te blijven.  Uit eerste hand heeft ze gezien wat een verschil de dagelijkse schoolmaaltijd betekent voor het leven van de kinderen.

Als Voorzitter van de Voedsel Commissie van Mary’s Meals in de basisschool Lirangwe, heeft Miriam de verantwoordelijkheid over vrijwilligers uit 15 dorpen.  Zij ziet erop toe dat de maaltijden elke dag klaargemaakt en opgediend worden voor de kinderen.

‘Dit programma moedigt veel kinderen aan om naar school te komen,’ zegt Miriam.  ‘Nu zullen ze kunnen studeren met een volle maag.  Zelfs als ze thuis geen eten krijgen weten ze dat ze hier kunnen eten.  De kinderen zijn gezond en ze doen het goed in de klas.  Ze zijn vol energie en vallen niet meer in slaap overdag.’

Miriam begrijpt het belang van vorming en onderwijs, vooral voor jonge meisjes die hopen dat ze in de toekomst geen honger meer zullen lijden.

‘Indien er hier geen porridge zou zijn, zouden vele kinderen vroeg uitgehuwelijkt worden, vooral de meisjes,’ zegt ze.  ‘De school is belangrijk omdat de kinderen daardoor kunnen lezen en hun toekomst kunnen vorm geven.’

Ons werk is enkel mogelijk dank zij fantastische vrijwilligers zoals Miriam.  Dagelijks brengen ze offers om de kinderen waar ze voor zorgen de zekerheid te bieden dat ze een voedzame maaltijd kunnen genieten op de plaats waar ze naar school gaan.  Hun passie en hun inzet zijn een hulp om het leven van velen ten goede te veranderen.

Sluit u aan bij de Mary's Meals familie en help ons om meer te doen.