“Ik word stilaan gezond.”

Van honger naar geluk: ontdek welk verschil een dagelijkse maaltijd kan betekenen voor jongens zoals Philip in Malawi.

Je kan duidelijk zien dat Philip, nu 8 jaar, lange tijd geleden heeft door ondervoeding.  Voor zijn leeftijd is hij veel te klein.

Maar vandaag heeft hij tomeloos veel energie en dit dank zij de voedzame dagelijkse maaltijd die hij op school krijgt.  Hij heeft bovendien een brede lach en grootse plannen voor de toekomst.

‘Wanneer ik afgestudeerd ben wil ik veiligheidsagent worden”, zegt hij lachend.  ‘Ik word stilaan gezond omdat ik de porridge eet.  Phala helpt me om flink te werken in de klas.’

Philip woont met zijn grootouders in een traditioneel lemen huis met een golfplaten dak.  Hun huisje is helemaal schoon.  Trots legt Philip uit dat het zijn taak is om het huis te vegen  binnen en om ook in de tuin en de dichte omgeving alles proper te houden.

Zoals de meeste gezinnen in dit deel van Malawi, hebben de grootouders van Philip een stukje grond waarop ze zo goed mogelijk wat voedsel proberen te telen.  Maar het is nooit voldoende en daarom gaan ze ook op de akkers van andere mensen werken om te kunnen overleven.

De ouders van Philip zijn verhuisd naar de stad op zoek naar werk, maar zo vaak ze kunnen, komen ze op bezoek.

Terwijl zijn grootouders hard aan het werk zijn, helpt Philip met de huishoudelijke klusjes.  Lang voor de zon opkomt, staat hij op om het huis te vegen en om water te halen vooraleer hij naar school vertrekt.  ’s Morgens eet hij niets.

De ochtenden kunnen koud zijn in Malawi en daarom is de hete beker porridge die de kinderen aangeboden krijgen wanneer ze toekomen op school, zeer welkom.  Het helpt hen om zich te warmen en hun maag te vullen voor de lessen van start gaan.

‘De school is belangrijk omdat ik verstandig kan worden,’ zegt Philip.  ‘Ik kom graag vroeg naar school want dan kan ik eten krijgen.  De phala warmt mij op.  Mijn resultaten zijn ook verbeterd door de phala.’

Wanneer hij thuiskomt ’s avonds, maakt Philip het vuur aan en warmt het water om het avondmaal klaar te maken voor zijn familie.  Daarna maakt hij zijn huiswerk en vindt nog tijd om wat te gaan voetballen met zijn vriendjes voor het bedtijd is.  Het is een lange en drukke dag voor zo’n kleine jongen, maar door het voedsel van Mary’s Meals elke dag op school, krijgt hij energie om te studeren en te spelen.

De grootmoeder van Philip, Stella, is vrijwilliger bij Mary’s Meals en ze ziet een groot verschil in de gemeenschap dankzij de schoolmaaltijden.

‘Ik heb een grote vooruitgang gezien bij de kinderen,’ zegt ze ons.  ‘Ze zien er nu gezond uit en zijn niet meer ondervoed.’