‘Ik heb geen honger meer.’

Voor vluchtelingenkinderen zoals Walid kan het leven hard zijn.  Ontdek hoe Mary’s Meals hun hoop voedt voor een betere toekomst.

Back to all stories | Posted on 11 December 18 in Children's stories

De kleine Walid is slechts één van de meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen die de grens met het naburige Libanon zijn overgestoken op zoek naar veiligheid na het losbarsten van de burgeroorlog in 2011.

Het conflict heeft de mensen uit hun huizen verjaagd en heeft veel gezinnen uiteengerukt.  Met jouw hulp kan Mary’s Meals hoop brengen aan de kinderen die in deze tragedie gevangen zitten door hen de zekerheid te bieden van een dagelijks maaltijd op school.

Nu woont Walid in het vluchtelingenkamp Bourj el-Barjneh net buiten Beiroet, waar zijn grote familie in een klein huisje opeengepakt zit.

‘Ik woon met mijn familie in een klein huisje in het kamp,’ zegt hij.  ‘Ik heb vijf zussen en twee broers.’

Het leven als vluchteling kan bijzonder hard zijn.  Veel gezinnen wonen in benarde omstandigheden waar weinig comfort is.  Voor sommige kinderen die op zeer jonge leeftijd uit Syrië wegtrokken is dit het enige leven dat ze ooit hebben gekend.

Naar de klas komen in het informele onderwijscentrum in de nederzetting Bourj el-Barajneh betekent voor Walid een van de hoogtepunten van zijn dag.  De school biedt hem de kans om een voedzame maaltijd te krijgen, te leren en te spelen met zijn vrienden.  Dat zijn zaken die voor elke achtjarige vanzelfsprekendheid horen te zijn.

‘Ik ben heel gelukkig dat ik naar het centrum kan gaan,’ zegt Walid.  ‘Engels is mijn lievelingsvak.  Later wil ik graag leraar Engels worden.  Ik speel graag met mijn broer Hamza en mijn neef Hassan.’

Voor veel families die als vluchteling in Libanon wonen is honger een dagelijkse realiteit.  De maaltijd die Walid en zijn klasgenootjes elke dag op school opgediend krijgen als lunch bestaat uit een traditionele sandwich wrap, vervaardigd uit plaatselijke ingrediënten en een stuk fruit.  En dat maakt een wezenlijk verschil.

‘Ik heb graag het voedsel dat ik krijg (in het centrum),’ zegt Walid.  ‘Ik heb geen honger meer als ik studeer.  De sandwich met kaas eet ik liefst van al en van het fruit zijn bananen het lekkerst.’

Mary’s Meals geeft elke schooldag aan meer dan 1400 kinderen een maaltijd in Libanon.  Velen, zoals Walid, zijn vluchtelingen uit Syrië.  Kinderen die normaal gezien zouden moeten werkjes gaan doen om voedsel op tafel te brengen, worden door deze dagelijkse maaltijden aangetrokken om naar de klas te komen.  Zo kan hun hoop gevoed worden voor een toekomst vrij van honger of ontberingen.