“Ik ben vastbesloten om school af te maken.”

Leerlingen van klas 8 schakelen een versnelling hoger voor hun eindexamens.

Mary Stokes
Mary Stokes
Communications officer, Malawi

Back to all stories | Posted on 10 July 18 in Messages from Malawi

Er hangt voor het ogenblik een sfeer van intense voorbereiding onder de laatstejaars studenten in Malawi.

Op woensdag 16 mei stipt om 8u zullen de leerlingen van klas 8 in de basisscholen overal in het land hun pen opnemen - en dit drie volle dagen lang - om examens af te leggen om hun diploma Basisonderwijs te kunnen bekomen (PSLCE -  Primary School Leaving Certificate of Education).

Het is helemaal niet overdreven te stellen dat de resultaten die ze bekomen hun leven zal bepalen.  Hiermee wordt beslist of ze naar het middelbaar kunnen doorstoten, of niet.

Dit komt omdat in Malawi de leerlingen geselecteerd moeten worden om te kunnen middelbaar onderwijs volgen in de staatsscholen.  De basisscholen georganiseerd door de staat zijn wel toegankelijk voor iedereen.  Natuurlijk is de rivaliteit enorm groot tussen alle leerlingen van klas 8 overal in het land die met succes hun examens PSLCE hebben afgelegd!

Wanneer ze niet bij het selecte groepje behoren, kunnen ze, wanneer ze toch verder willen studeren,  nog inschrijven in private middelbare scholen, maar daar zijn de facturen hoger dan in de staatsscholen.

Hastings is nu 17 jaar oud en is een van de vele eindejaarsleerlingen die ik dit schooltrimester heb ontmoet.  Zijn examens komen eraan in mei.

Hij is vol vertrouwen en een vlijtige student.  Hij droomt ervan om bij de politie te gaan werken als hij ouder is en hij doet al het mogelijke om zijn ticket voor een staatsschool te bekomen vanaf september.

‘Ik kom toe op school rond 5u ’s morgens en mijn laatste les eindigt om 5u ’s namiddags,’ zegt hij me.  ‘In het weekend zijn er extra lessen, zowel op zaterdag als op zondag.  ’s Middags ga ik niet thuis eten en ik spaar de helft van mijn phala om in de namiddag wat te kunnen eten.’

Dat is geen kleine inspanning voor iemand die nog zo jong is, maar een goed resultaat in september zal ervoor zorgen dat het allemaal de moeite waard was.

‘Ik wil absoluut de school afmaken,’ zegt hij zelfzeker.  ‘Ik wil verder gaan tot de vierde klas.  Graag krijg ik mijn selectie voor een staatsschool hier in de omgeving (CDSS - Community Day Secondary School), zodat ik kan verder studeren.’

En Hastings is lang niet de enige die alles op alles zet om te slagen in de examens in mei.

De vijftien jaar oude Atupete heeft mooie dromen om haar selectie te bekomen voor een nationale middelbare school in Zomba en daarom volgt ook zij extra lessen in de namiddag en op zaterdag voormiddag.

‘Dit jaar werk ik super hard omdat ik in graad 8 zit,’ legt ze uit.  ‘Later wil ik graag journalist worden zodat ik verslag kan geven over wat in ons land gebeurt.’

En Chipiliro die 17 jaar is heeft gelijkaardige vooruitzichten.  Hij zegt me: “De school is van groot belang omdat je er kennis verkrijgt en als je de school kan afmaken kan je ook zelfstandig worden.  Ik wil later graag boekhouder worden.  Dat lijkt me een gelukkig bestaan.”

Om zover in hun opvoeding te geraken hebben deze leerlingen al heel wat hindernissen moeten overwinnen.  Deze examens zijn de laatste horde van hun loopbaan in het lager onderwijs, en onbetwistbaar de moeilijkste van al.

Natuurlijk zal Mary’s Meals hen nabij zijn tot en met hun laatste examens, met een voedzame beker phala die hen de nodige brandstof geeft voor succes.