Ontdek hoe je Edda kan helpen om in de voetsporen te stappen van haar held op de motorfiets.

Zoals veel kinderen in het landelijke Malawi begint de dag voor Edda lang voordat de zon opkomt.

Ze wordt wakker om 4u ’s morgens en dan gaat ze met de borstel door het huis, haalt ook water en daarna ontmoet ze haar vriendinnetje Raquel om samen de lange weg af te leggen naar school.

‘Raquel is mijn beste vriendin,’ zegt Edda.  ‘We zitten in dezelfde klas en spelen vaak samen.  Gezien we uit hetzelfde dorp komen, lopen we ook samen naar school.’

Thuis zijn de geldmiddelen schaars.  Het uniform van Edda is al vele keren versteld en de vier kilometer die ze aflegt om naar de Mdidi Basisschool te stappen - een kleine, landelijke school in een verafgelegen streek van Chileka in zuidelijk Malawi - doet ze op blote voeten.

Als ze toekomt op school heeft ze gewoonlijk erge honger.  Ze geniet dan ook van de dampende kop porridge die ze door Mary’s Meals ontvangt.  Daar wordt trouwens elke dag voor de lessen beginnen reeds een maaltijd opgediend.

‘Phala (porridge) geeft me energie om goed te werken in de klas,’ zegt ze.  ‘Als ik phala eet heb ik de hele dag energie.  Er is zelfs voldoende energie om na schooltijd terug naar huis te stappen.’

De voedzame porridge helpt Edda om zich goed te concentreren tijdens de lessen en om het beste te halen uit het onderwijs.  Daarbovenop is nog volop energie om tijdens de middagpauze netbal te spelen.

‘Ik voel me gelukkig dat ik naar school kan gaan omdat ik er kan spelen met mijn vrienden,’ zegt Edda.  ‘Mijn leukste vakken zijn Engels en Chichewa.’

‘Ik wil graag in het onderwijs gaan en later leerkracht worden zodat ik in deze streek het onderwijs kan promoten.  Ik kijk op naar mijn lerares omdat ze zelfstandig is en op een motorfiets rijdt.

‘Als ik later van school kom, wil ik ook zelfstandig zijn en geld verdienen om zelf in mijn onderhoud te voorzien,’ voegt ze er nog aan toe.  ‘Ik wil niet heel mijn leven bij mijn ouders wonen.’

In de armste en meest afgelegen gemeenschappen in Malawi vormen de dagelijkse maaltijden van Mary’s Meals niet enkel een vulling voor de maag, maar ze helpen de kinderen om onderwijs te krijgen waardoor ze in de toekomst kunnen ontsnappen uit de armoede.

 

Hartelijk dank dat jouw bijdrage helpt om kinderen zoals Edda, en nog zovele andere kinderen, hoop te geven op een leven zonder honger.