Het leven in Liberia: het verhaal achter de foto’s

De eerste kennismaking met de kinderen die maaltijden krijgen van Mary’s Meals, gebeurt voor onze vrijwilligers vaak via de fotografie.  In zijn laatste blog neemt Gerry, onze verantwoordelijke voor de communicatie, ons mee achter de coulissen van sommige van zijn favoriete en minder favoriete foto’s uit Liberia!

Back to all stories | Posted on 30 March 17 in Life in Liberia

Een groot deel van mijn tijd in Liberia besteed ik aan interviews met de kinderen die dank zij de maaltijden die ze via Mary’s Meals dagelijks krijgen op school een hele verandering in hun leven meemaken.

De juiste foto’s maken die de interviews passend kunnen illustreren, vormt vaak een hele uitdaging maar als het lukt, is het grandioos.  Hier enkele zaken die ik bijgeleerd heb.

1. Neem er de tijd voor.  Spring er niet zomaar tussen in om in het wilde weg plaatjes te maken.

Een foto maken van Melvina leek aanvankelijk niet eenvoudig, omdat ze niet wilde lachen.  Ik toonde haar toen hoe de camera werkt en ze trok zelf enkele prachtige foto’s van mezelf en Rhoda, de verantwoordelijke voor de schoolmaaltijden van Mary’s Meals.  Daarna kon ze heel mooi lachen!

2. Groepen kinderen zijn vaak gemakkelijker te maken dan individuele foto’s.

Hier kan het een andere uitdaging zijn namelijk om ze een beetje rustig te houden en niet te wild enthousiast.  Ik probeer hen actief iets te laten doen zodat ze daarover wat moeten nadenken.

 

3. Bedenk hoe de foto overkomt bij het publiek

Gebaren met de handen kunnen in verschillende culturen andere betekenissen hebben.  Daarom probeer ik altijd dat de kinderen hun handen in de lucht zouden steken of andere houdingen zouden aannemen die iedereen verstaat!

4. Wees voorbereid op onverwachte situaties

Deze foto van een jongetje die genoot van zijn maaltijd was helemaal spontaan.  Hij had net gedaan met eten toen ik deze foto nam en meteen ging hij een pose aannemen met een voldane glimlach.

5. Wees alert voor wat andere mensen doen rondom je

Dit meisje vertelt haar vriendinnetjes dat ze haar niet mogen uitlachen.

6. Soms lukt een foto vanzelf, zoals deze groep van schoolkoks duidelijk aantoont.

7. Kijk je foto’s terug.

Soms is het pas als ik terug op kantoor ben en de foto’s opnieuw bekijk op groot scherm dat ik besef dat wat ik beschouwde als een fantastische foto, in feite onbruikbaar is.  Zo lijkt het of deze student een enorme toorts vasthoudt!