Een stap in de goede richting

De belofte van Mary’s Meals helpt Sarah op haar pad naar een betere toekomst.

Back to all stories | Posted on 02/02/19 in Children's stories

Als het een goede dag is vraagt het Sarah drie uren om naar school te stappen.  Lang voor de zon opkomt vertrekt ze.  Ze volgt een smal modderig pad dat door de velden kronkelt en langs bomen en struiken loopt.

Als het droog weer is kan Sarah de stromen en rivieren die op haar route liggen gemakkelijk oversteken, maar soms, als het regent, wordt de weg zo modderig en overspoeld met water dat ze verplicht is om terug te keren.

Wanneer er thuis voedsel voorhanden is, eet Sarah noten of geroosterde maïs op haar tocht.  Ze komt dan zeer vermoeid aan op de Basisschool Chisengu en dan heeft ze honger.  Gretig wacht ze op haar porridge ontbijt zoals beloofd door Mary’s Meals.

‘Ik ben een beetje beschaamd om dit te zeggen, maar voor er maaltijden waren van Mary’s Meals, spijbelde ik vaak door de grote honger,’ vertrouwt ze me toe.  ‘Na mijn lange wandeling voelde ik me gewoonlijk te moe om me te concentreren in de klas en daarom ging ik liever voedsel zoeken.

Ik geniet echt van de porridge omdat het mij kracht geeft en me helpt om het werk te doen dat van mij verwacht wordt.’

Zoals in veel gezinnen in Zambia kweken de ouders van Sarah voedsel op een kleine stukje grond, maar hun laatste oogst was maar schamel en heel de opbrengst is al opgegeten.

Het is voor Sarah’s vader Samsung een grote troost dat zijn kinderen elke schooldag tenminste één voedzame maaltijd krijgen.

‘Ik maak me zorgen dat ik mijn kinderen niet genoeg kan ondersteunen,’ zegt hij.  ‘Ik wil graag dat ze een mooie toekomst hebben.  Ik denk aan Mary’s Meals en welk verschil het maakt.  Dat helpt me zodat ik me minder bezorgd moet voelen.’

Ondanks de moeilijkheden die Sarah moet overwinnen om op school te geraken, is ze vastbesloten om haar studies vol te houden en vorming te krijgen en zo een beter leven uit te tekenen voor haarzelf en haar familie.

‘De school maakt me echt gelukkig,’ zegt ze.  ‘Later wil ik graag les geven.  Ik droom ervan om een huis te bouwen voor mijn ouders, zodat ze niet meer afhankelijk moeten zijn van de landbouw.’

 

Hartelijk dank om Sarah te helpen op haar pad naar een mooiere toekomst.