Een jaar in Malawi : in foto’s

Mary, onze communicatie medewerkster, deelt enkele van haar favoriete herinneringen uit haar eerste jaar in Malawi

Mary Stokes
Mary Stokes
Communications officer, Malawi

Back to all stories | Posted on 21 November 18 in Messages from Malawi Blog

Lees ook : www.marysmeals.nl/wie-zijn-wij/nieuws/porridge-geiten-en-feesten-in-de-vroege-morgen

Mijn allereerste schoolbezoek!

En hier enkele leerlingen van de laatste school die ik bezocht in mijn eerste jaar.

Leveringen van rugzakken zijn altijd bijzonder leuke momenten.  Ik hou ervan om de uitdrukking op de gezichtjes van de kinderen vast te leggen op het ogenblik dat zij voor het eerst een eigen schooltas ontvangen.

Onze vrijwilligers maken Mary’s Meals tot wat het is.  Gezien zij zo vroeg opstaan om te komen koken, is het niet ongebruikelijk dat zij hun jonge kinderen meebrengen op hun rit, zoals Margaret elke morgen doet als zij vrijwilliger is in het Chiradzulu District.

Ik heb zoveel vrijwilligers ontmoet in het voorbije jaar, jonge en oude, vrouwen en mannen, elk gedreven om dienstbaar te zijn zodat hun kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes de kans krijgen om een betere toekomst uit te bouwen eens ze van school komen.

In augustus trok in naar het noorden in gemeenschappen waar Mary’s Meals zou opstarten in september.  Ik zal nooit vergeten dat, toen ik in de school aankwam rond 4u ’s morgens, de hele gemeenschap al klaar zat en ons zingend zat op te wachten.  Je kan meer lezen over de provincie Nkhotakota en een video bekijken van toen ik daar was.

De eerste jaren van een kind bepalen wie ze in de toekomst zullen worden.  Op mijn eerste dag in Malawi ging ik naar de opening van een nieuw centrum voor jonge kinderen vlakbij Blantyre.  Enkele maanden later ging ik er opnieuw om de kindjes te spreken die daar naar school gaan. 

De leerlingen waarmee ik in gesprek kom, staan zowat te springen om me te vertellen hoe de ‘porridge hen sterk maakt’, of hen helpt ‘om zich beter te concentreren in de klas’.  Deze kinderen in Malawi zullen onvermijdelijk veel hindernissen moeten overwinnen voor ze aan het eind van hun schoolcarrière belanden, maar dank zij Mary’s Meals zal de honger tenminste geen probleem zijn.

Ik nam deze foto in een landelijke basisschool in het district  Blantyre vorige jaar in september.  Ik had al foto’s genomen van de kinderen op het moment dat ze hun phala kregen (hun porridge) en toen zag ik hoe deze jongen (links) uit de eerste klas bij de keuken ging zitten en zijn beker porridge deelde met zijn twee kleine broertjes.  Helaas kon ik geen achtergrond informatie verkrijgen over het jonge trio, maar het was een ontroerend moment dat me altijd zal bijblijven.

Scholen bezoeken en studenten ontmoeten in Zambia is stellig een van de hoogtepunten van het voorbije jaar.  Kijk zeker eens naar ‘Inzoomen op Zambia’ om meer te vernemen over het voedselprogramma in scholen net over de grens.

Het leukste is dat ik geluk heb om de studenten zelf te mogen ontmoeten.  Elk en ieder kind heeft zijn eigen verhaal en het is een grote verantwoordelijkheid om hen de zekerheid te bieden dat ze hun verhaal ook op een treffelijke wijze kunnen verwoorden.  In november ontmoette ik Tadala net voor de sluiting van de scholen voor de Kerstdagen.  Zij is een zelfzeker en verstandig acht jaar oud meisje dat ervan droomt om later leerkracht te worden, zodat ze ook de volgende generatie kan leren rekenen.

En tenslotte moet je echt wel een zesde zintuig ontwikkelen voor geiten om te kunnen overleven in Malawi.  Ze zijn overal (en al te vaak willen ze net naar dezelfde plek als de auto).  Hier neemt een plaatselijke kudde een kortere weg naar hun grasland helemaal over de speelplaats van een landelijke school in Blantyre.