Een helpende hand in Ethiopië

Mary’s Meals maakt het leven van Misgina en haar vrienden een heel stuk beter.

Back to all stories | Posted on 26/01/18 in Children's stories

Misgina doet het bijzonder goed op school, ondanks de vele uitdagingen die hij elke dag moet overwinnen alleen al om er te geraken.

“Ik zou graag dokter worden,” vertelt hij ons.

De twaalfjarige jongen woont met zijn moeder, zijn twee oudere broers en de baby van zijn zus in de verarmde regio van Tigray in Noord-Oost Ethiopië. Enige tijd geleden verliet zijn vader het gezin.

Mesgina studeert graag, maar zijn favoriete activiteit op school is sporten met zijn beste vriend Haluf. Beiden houden erg van gymnastiek.

Hun school behoort tot een van de drie scholen waar Mary’s Meals recentelijk is begonnen met de schoolmaaltijden.

In Tigray verwerven de meeste families hun inkomen door de landbouw.  Zij kweken voedsel zowel om zelf van te leven als om te verkopen.  Dit gebeurt op kleine stukjes land die water krijgen door de seizoensregens.

Het is een moeilijk bestaan. Deze regio was tijdens de hongerjaren begin de jaren ’80 het ergst getroffen door de verschrikkelijke hongersnood die verwoestend uithaalde in Ethiopië.  Ook nu zijn periodes van grote droogte niet ongewoon.

Hoewel de meeste vrienden van Misgina naar school gaan, is het voor sommige kinderen een gevecht om in de klas te blijven. Zij slaan lessen over om hun familie te helpen om wat bij te verdienen zodat er voedsel en water voorhanden is.

Ook in het gezin van Misgina is er soms gebrek aan water en dan wordt het onmogelijk om thuis nog te koken, te wassen en te drinken. Dat belet niet dat Misgina naar school komt, maar het maakt het wel moeilijk om zich te concentreren en te studeren.

De dagelijkse maaltijd die ze nu elke dag op school krijgen sinds de komst van Mary’s Meals zal helpen om hun lege magen te vullen zodat ze met een helder hoofd de lessen kunnen volgen.

“Als er geen ontbijt of middagmaal is, krijg ik erge honger”, zegt hij.  “Het eten op school zal mij energie geven.”

Misgina legt uit dat wanneer hij en zijn vrienden niet voldoende te eten kregen, dat ze dan snel ruzie maken en lastig zijn.

Hij hoopt dat de zekerheid die hij heeft om dagelijks op school te kunnen eten het niet alleen gemakkelijker zal maken om te studeren, maar dat het ook zal helpen om beter samen te spelen.