De toekomst van Haïti voeden

Maak kennis met Jennica uit Haïti en ontdek hoe de dagelijkse maaltijd op school een glimlach op haar gezichtje tovert.

Jennica uit Haïti heeft een wondermooie glimlach.  Het valt moeilijk te vatten dat dit gelukkig achtjarig meisje in een deel van de wereld woont waar de basisbehoeften die wij vanzelfsprekend vinden, zoals zuiver water en elektriciteit, luxeproducten zijn.

Ondanks de dagelijkse moeilijkheden die ze het hoofd moet bieden, is er voor Jennica veel waar ze kan om glimlachen.  Zij hoort immers bij de 36.097 kinderen in Haïti die elke dag op school een maaltijd krijgen van Mary’s Meals.

‘Het eten maakt me gezond,’ zegt ze.

Jennica woont met haar tante in een klein houten huisje in een afgelegen deel van het platteland van Haïti, ver weg van de gebaande paden.  Voor veel gezinnen in hun gemeenschap staat elke dag in het teken van de strijd om te overleven.

De belofte dat ze een voedzame maaltijd krijgt, moedigt Jennica en haar vriendjes aan om naar school te komen.  Zo kunnen ze waardevol onderwijs krijgen dat voor hen een weg baant naar een betere toekomst voor de hele gemeenschap.

De tante van Jennica, Emilia, heeft een markante verbetering opgemerkt bij de plaatselijke kinderen sedert de invoering van het voedselprogramma op school.

‘Voor de komst van Mary’s Meals was het niet goed omdat de kinderen niet naar school gingen,’ zegt ze.  ‘Ik zie nu een grote verandering.  De kinderen hebben geen honger meer en dat is voor het gezin ook gemakkelijker.  Mijn hoop voor de toekomst van Jennica is dat ze verder onderwijs blijft volgen.’

De schotel rijst met bonen die Jennica en haar vriendjes elke dag als lunch krijgen, helpt om hun lege buikjes te vullen en geeft hen energie om zich op de studies te kunnen concentreren.  Er is zelfs nog energie over om met haar vriendjes te spelen.

‘Ik hou ervan om te schrijven, dat is mijn liefste vak,’ zegt Jennica.  ‘Guervendiat is mijn beste vriendin.  We spelen heel vaak samen en we wonen ook dicht bij elkaar.’

Mary’s Meals helpt niet enkel bij het onderwijs voor Jennica, maar heeft ongetwijfeld ook invloed bij de keuze voor haar toekomstig beroep.

‘Ik wil graag chef-kok worden als ik van school kom,’ zegt ze.  ‘Ik wil graag werken in een restaurant.’