De lach van Taonga zal je hart doen smelten

We trekken naar Zambia waar de kleine Taonga ons deelgenoot maakt van haar verhaal en van haar levensvreugde.

Back to all stories | Posted on 19 June 18 in Zoom Into ZambiaChildren's stories

“Ik hou van al mijn lessen,” zegt Taonga lachend.  “Ik wil later leerkracht worden zodat ik anderen kan leren ook graag naar school te gaan.”

Het eerste wat opvalt als je de levendige kleine 11 jarige ontmoet is haar warme persoonlijkheid en haar aanstekelijke levensvreugde.

Het tweede is haar gestalte.  Vaak kan Taonga thuis slechts een keer per dag iets eten en ze is echt veel te klein voor haar leeftijd.

Gelukkig is ze een van de 75.655 kinderen die elke dag een maaltijd krijgt van Mary’s Meals in Zambia.

De dampende beker porridge die zijzelf en haar vriendjes krijgen in de Kabila Basisschool wordt verrijkt met vitamines en mineralen zodat de kinderen goed kunnen groeien en de beste start kunnen nemen in hun leven.

“Phala (havermoutpap) bouwt mijn krachten op zodat ik in staat ben te schrijven,” zegt Taonga.  “Ik voel dat mijn buik goed gevuld wordt en heb dan geen honger meer.”

De Kabila Basisschool is een klein schooltje in een afgelegen deel van het landelijke Zambia.  Taonga is daar een van de 300 leerlingen.  Maar ondanks deze verre ligging groeit het aantal ingeschreven kinderen gestadig.  Volgens de hoofdonderwijzer komt dit door de maaltijden van Mary’s Meals.

De familie van Taonga bezit een klein stukje land, zoals de meeste van hun buren.  Daarop telen ze voedsel, maar hun maïsplanten doen het niet goed.  De oogst in dit deel van Oost Zambia is erg mager en de komende maanden zal het voor velen een harde strijd zijn om te overleven.

In dergelijke periodes is de zekerheid dat er elke dag een maaltijd klaar staat op school belangrijker dan ooit.

Hoewel de kleine Taonga voor vele en grote uitdagingen staat - er is trouwens ook een lichte handicap aan een kant van haar lichaam - toch is ze vastbesloten alles te halen uit haar opvoeding en onderwijs en wil ze gelukkig zijn met haar omgeving.

Zo zegt ze het zelf: “Het leven maakt me gelukkig, omdat ik de wereld kan zien en alle dingen die rond mij zijn.”

Hartelijk dank om een glimlach op Taonga’s gezicht te toveren en haar hoop te voeden voor een gelukkige en betere toekomst.