Buitengewone gebaren van liefde

Goodson geeft al wat hij kan om een betere toekomst op te bouwen voor zijn dochter.

Magnus MacFarlane-Barrow
Magnus MacFarlane-Barrow
Mary's Meals founder and CEO

Back to all stories | Posted on 7 September 18 in Update from Magnus

Elke dag trotseert Goodson Chalimba een nieuw gevecht om voor zijn vrouw en dochter te zorgen.  Op een goede dag zal hij ‘stukwerk’ vinden, dat hem hopelijk genoeg laat verdienen om maïs te kopen zodat zijn familie kan overleven.

Goodson en zijn vrouw bezitten een klein lapje grond dicht bij het dorp in het zuiden van Malawi.  Vorig jaar konden ze drie zakken maïs oogsten en aardnoten, maar dat voedsel is al lang opgegeten.

Toen de voedselraad van de plaatselijke basisschool hem aansprak of hij vrijwilliger wilde worden in het kookteam van Mary’s Meals, zei hij ja, ondanks zijn eigen problemen.

‘Phala is belangrijk omdat het de kinderen kracht en energie geeft’, legt hij uit. ‘Het betekent dat ze niet moeten ervaren dat ze in hun groei afgeremd worden.’

Dus staat Goodson iedere week om 4u ’s morgens op en stapt naar de school waar hij begint met hout te hakken voor het kookvuur en water te halen.  Tegen de tijd dat hij samen met andere vrijwilligers in de enorme kookpotten begint te roeren met likuni phala (porridge) komen de kinderen al toe op school.  Slechts de helft van de kinderen draagt schoenen, maar allemaal houden ze stevig een blauwe beker vast.

Eens de porridge opgediend is en de kinderen in de klas zitten, kuisen Goodson en zijn medewerkers de potten uit en maken de keuken schoon.  Het is 11u30 voor Goodson thuis komt.  Hij neemt een korte, welverdiende rustpauze en vertrekt dan naar de nabijgelegen velden om zijn dagelijks werk te doen.

Voor Goodson Chalimba is dit een heel gewone dag, niets buitengewoons voor hem.  Voor de kinderen die hij bedient is het wel buitengewoon.

Hij is dan ook een van de meer dan 80.000 vrijwilligers alleen al in Malawi die de keuze maakten om deze opdracht te ondersteunen.  Zij geven alles wat ze kunnen geven, hun tijd en hun energie, om dit mooie werk mogelijk te maken.  Zij zijn de eerste bouwers voor een betere toekomst voor hun kinderen.  Ik ben er fier op om een medewerker te zijn van Goodson.

Van harte dank dat je het werk van Goodson vruchtbaar maakt.  Van harte dank dat je het mogelijk maakt dat er elke morgen, zonder fout, porridge voorhanden is die Goodson kan bereiden en die de kinderen kunnen eten.  Ik ben er trots op om ook van jouw medewerker te zijn.