Boodschap uit Malawi: Florian bezoekt lastig bereikbaar Likoma Island

Onze sponsor een school programma manager Florian reisde kortgeleden drie weken rondom Noord Malawi om scholen te bezoeken waar Mary’s Meals wordt verstrekt. Ook ging hij een nacht naar Likoma Island en in dit blog legt hij uit waarom het niet allemaal van een leien dakje ging!

Ik woon al mijn hele leven in Malawi maar ben nog nooit op Likoma Island geweest. Ik ging er naartoe om foto’s te verzamelen en verhalen van kinderen te horen zodat we mensen die de scholen sponsoren op de hoogte kunnen houden.

Om op Likoma Island te komen nam ik dezelfde boot die de likuni phala (pap) vervoert over Lake Malawi voor het voedingsprogramma daar.

De inwoners van Likoma Island moeten veel voedsel importeren want de grond is niet vruchtbaar. Een nacht op de boot met zware wind en regen liet me zien dat het importeren van het eten soms een grote uitdaging kan zijn.

Toen ik arriveerde, zag ik veel ouders en vrijwilligers van over het hele eiland op de kade staan. Net zoals in Nkhata Bay waren ze aan het wachten tot ze op de kleine bootjes konden stappen om naar het grote schip te gaan om de likuni phala op te halen. Ik was verrast om te zien hoe enthousiast de mensen waren om me te zien en ik droeg niet eens pap! – het moet mijn Mary’s Meals T-shirt geweest zijn.

Ik had verwacht dat er een voertuig stond maar tot mijn verbazing waren er helemaal geen wegen op het eiland. McDonald (Mary’s Meals regio manager van Noord Malawi) en ik liepen naar St Peter’s Primary School over een smal pad van stenen. Ongeveer 80% van het eiland is steen en ongeveer alle gebouwen zijn ervan gemaakt. Als boer zijnde vroeg ik me af: ‘hoe kunnen boeren hier bestaan?’

Het is een uitdaging om van school naar school te gaan vanwege het steenachtige pad. Het verplaatsen van voedsel van het schip naar de scholen is een andere grote uitdaging. Men vertelde me dat mensen van Likoma Island voornamelijk afhankelijk zijn van vis omdat dat hun grootste inkomstenbron is. Dit is een van de redenen dat Mary’s Meals’ voedingsprogramma zo belangrijk is in deze gemeenschap.

We hebben allemaal voedsel nodig om te kunnen leven. Het voedingsprogramma vervult een belangrijke rol op het eiland en ik ben blij dat Mary’s Meals hier is. Ik zou kinderen ontmoeten terwijl ik van en naar school liep. Maar ik zie geen kinderen rondhangen, de kinderen zijn aangemoedigd om naar school te gaan vanwege het programma.

Ik denk dat het voedingsprogramma een grote verandering teweeg heeft gebracht bij zowel ouders als kinderen op het eiland. Als de kinderen wakker worden denken ze al aan de ene maaltijd die ze zullen krijgen en ouders zorgen ervoor dat de kinderen naar school gaan zodat ze een dagelijkse maaltijd krijgen.

Al mijn tijd op Likoma Island besteedde ik aan het praten met kinderen, leraren en vrijwilligers zodat ik veel informatie kreeg om te kunnen delen met de supporters van Mary’s Meals die de school sponsoren. Ik ben gek op mijn werk omdat ik de kans krijg om verschillende plaatsen te zien die ik anders nooit zou hebben gezien. Ik vind interviewen leuk en praten met anderen ook, hierdoor leer ik anderen kennen en leer ik begrijpen hoe anderen kunnen worstelen in het leven. Met veel plezier ga ik met verschillende personen om. Kortom ik hou van mijn werk!

Leer meer over Mary's Meals.