Bericht van Magnus: je kan zaden van hoop zaaien

Gezinnen leveren hard werk om hun velden voor te bereiden voor het aanplanten. Maar, voorlopig blijft de pijnlijke honger aanhouden

Magnus MacFarlane-Barrow
Magnus MacFarlane-Barrow
Mary's Meals founder and CEO

Back to all stories | Posted on 1 December 16 in Update from Magnus

Regen! Wonderlijk om te zien hoe hevige regen begint te vallen en de verschroeide aarde van Malawi doordrenkt. Het mag dan niet zo erg lang geregend hebben, maar op elk stuk land zijn gezinnen aan het werk om hun veld klaar te maken voor het planten. Zij bidden dat het zou blijven regenen - niet te veel en niet te weinig - zodat het zaad en hun arbeid deze keer vrucht mag dragen. 

Zelfs als de regen blijft vallen, zal het nog vele maanden duren voor ze kunnen oogsten. Voor het ogenblik blijven de mensen lijden onder pijnlijke honger.

Fatsileni, een meisje van 11 jaar, staat vroeg op en werkt twee uren op het land van haar familie. Ze maakt richels waarin ze hoopt later het kostbaar zaad in de grond te gaan verbergen. Daarna wacht een flinke wandeling naar school en dat alles met een lege maag. “Het gebeurt dikwijls dat we dagenlang niets gegeten hebben, en dan doet mijn buik pijn en voel ik me erg flauw”, legt Fatsileni uit. Ze heeft nog zeven broers en zusjes.

Eerder dit jaar begonnen we in de basisschool van Fatsileni met het opdienen van maaltijden van Mary’s Meals. “Dat is een grote opluchting voor mijn ouders,” zegt ze. “Ze weten dat ik tenminste eenmaal per dag iets te eten krijg.”

Puur uit wanhoop besloten de ouders van Fatsileni onlangs om hun kinderen de peulen van de mais te eten te geven. Normaal is dat dierenvoeding. Catherine, de mama van Fatsileni legt ons uit: “We hadden al vier dagen niets gegeten. We overleven nu wel, maar zal ik in staat zijn om voor mijn kinderen te zorgen tot volgend jaar? Mary’s Meals is voor mij een grote hulp, de pap moedigt hen aan om naar school te blijven gaan.”

Geen enkele ouder zou zijn kinderen voeding moeten voorzetten die bestemd is voor dieren. Voor gezinnen zoals bij Fatsileni vraag ik in mijn gebed dat de regen zacht mag neervallen en dat elk zaadje dat in de donkere aarde geduwd wordt, rijkelijk vrucht mag dragen.

Nu Kerstmis nadert is mijn grote hoop dat elke gift die u schenkt en elk zaadje dat in de aarde valt - in de vorm van een bijkomende schoolmaaltijd - ook eens prachtig mag gaan bloeien in het leven van elk kind dat gevoed wordt.