Zuid Soedan : De hoop vervat in een maaltijd

Zuster Esther die samenwerkt met onze partner het Bisdom Rumbek, schrijft ons uit Zuid-Soedan over wat er nodig is om vreugde te brengen op de gezichtjes van kinderen die gebukt gaan onder oorlog en honger.

Back to all stories | Posted on 12 Jul 2017 in Blog

In heel Zuid-Soedan woedt een brutale oorlog.  Gezinnen worden verplicht hun huizen achter te laten, scholen worden verwoest en hongersnood is in grote delen van het land officiële vastgesteld.  We blijven zien hoe de inschrijvingen in onze scholen dramatisch toenemen door mensen die intern op de vlucht zijn en aankomen waar onze schoolmaaltijden georganiseerd worden.  Mary’s Meals werkt samen met onze partnerorganisatie het Bisdom Rumbek en samen zorgen ze dagelijks voor maaltijden op school met de steun van sterke vrijwilligers zoals Zuster Esther Wambugha die ons schrijft vanuit Zuid-Soedan.

Dit is mijn tweede jaar in de Basisschool Comboni in Rumbek, Zuid-Soedan, een school die enorm aan het groeien is dit jaar.  In 2016 hadden we slechts 1.592 kinderen, maar dit jaar is dit aantal al toegenomen tot 2.539 kinderen en er staan er nog veel te wachten die bij ons aankloppen om te worden ingeschreven.  Oorzaak is de hoge instroom van binnenlandse vluchtelingen en natuurlijk ook het feit dat we de enige school zijn in het centrum van Rumbek waar het voedselprogramma van Mary’s Meals aangeboden wordt.

Door de huidige economische crisis speelt het voedselprogramma op school een vitale rol in de socio-economische situatie van vele ouderparen.  Veel ouders, maar ook leerkrachten en vrijwilligers van de kookploegen zijn opgetogen over dit voedselprogramma op school.  Ze kunnen erop rekenen dat hun kinderen ten minste een bord voedzaam eten krijgen van Mary’s Meals als ze naar school gaan.

Open quote mark “De school geeft hoop aan de kinderen en de leerkrachten, in het besef dat ergens iemand hun leven waardevol vindt.” Close quote mark
Zuster Esther

Ik heb al veel kinderen gezien die van verafgelegen plaatsen naar hier zijn gekomen en die er fysiek vermoeid en zwak uitzien.  Het is gemakkelijk om te zeggen dat ze moesten gaan slapen zonder eten.  Onze koks geven hen pap als ze arriveren zodat ze energie krijgen die ze nodig hebben om de lessen te volgen zoals de andere kinderen.

Het voedsel dat ze krijgen is erg voedzaam en het krikt de weerbaarheid op van de acuut ondervoede kinderen.  Het geeft hen energie en motiveert hen om regelmatig naar school te komen.

De school geeft hoop aan de kinderen en de leerkrachten, in het besef dat ergens iemand hun leven waardevol vindt en belangstelling heeft voor hun onderwijs, dit temidden van de huidige verschrikkelijke crisis en hongersnood in Zuid-Soedan.

Het is bijzonder moeilijk om de vreugde op het gezicht van de kinderen te verbergen, in het bijzonder wanneer ze de schoolkeuken binnengaan, waarschijnlijk de enige plek waar er hoop is om iets te eten te krijgen.  Dit wordt bijzonder gewaardeerd en de steun van Mary’s Meals bij het voedselprogramma voor de kinderen is niet tevergeefs.  Wij bidden voor een ononderbroken ondersteuning zodat deze duizenden kinderen in leven kunnen blijven en kunnen school lopen.

Het leven van miljoenen mensen staat op het spel in Zuid-Soedan en in Kenia. Help ons zodat de hulp de wanhopig hongerige kinderen nog vandaag kan bereiken.