In Zambia zal de zorg om de oogst, het verlangen van deze studenten om bij te leren niet dwarsbomen

Mary Stokes
Mary Stokes
Communications officer, Malawi

Back to all stories | Posted on 16 August 18 in Zoom Into Zambia

Dooreengeschud op de vuile weg vol gaten en plassen richting Kasamanda School in het landelijk gebied van Mnoro in zuidelijk Zambia, komen gedurig twee gedachten in mijn hoofd:

  1. Wat ben ik blij dat ik niet zelf moet rijden.
  2. Deze streek is ongelooflijk landelijk.

Voor de meeste gezinnen hier op de buiten is de belangrijkste manier om te overleven de landbouw.  Op de velden rond elk dorp waar we voorbijkomen groeit er maïs, katoen en aardnoten.

We komen stilaan aan het eind van het zogenaamde ‘magere seizoen’, dit wil zeggen de laatste maanden voor de oogst.  De gewassen zijn nu bijna volgroeid en toch hangt er nog een soort bezorgdheid in de lucht.

Dit jaar was de regen niet echt gunstig voor de landbouwers aan beide kanten van de grens tussen Malawi en Zambia.  Er was een langgerekt droog seizoen in december en januari, gevolgd door zware regen eind maart en deze combinatie is voor veel huishoudens zorgwekkend.  Ze vrezen dat de gewassen die ze nu al vijf maanden telen daar zullen onder lijden.

‘De situatie ziet er niet goed uit,’ zegt Kathleen die moeder is van acht kinderen.  ‘We hebben maïs geplant, katoen en aardnoten, maar niets liep zoals gepland.  De regens hebben geen deugd gedaan.’

De volgende twee maanden zullen waarschijnlijk een harde strijd zijn voor Kathleen en haar zonen en ook voor andere families.  Maar graaf even dieper onder de oppervlakte en dan komt er een onmiskenbare glimp vol hoop die door niets of niemand kan gedoofd worden.

Is het hoop op verandering die op komst is?

Sedert de wet op Vrij Basis Onderwijs in werking trad in 2002, groeide het aantal inschrijvingen in de scholen van Zambia geleidelijk aan.  Ouders zoals Kathleen, die zelf de kans niet kregen om school te lopen in deze afgelegen dorpen, moedigen hun eigen kinderen ten stelligste aan om naar school te komen.

‘Het is belangrijk voor hen om naar school te gaan omdat het nodig is dat ze studeren.  Ik hoop dat ze hun vorming volledig zullen afmaken en op school zullen blijven,’ voegt ze er nog aan toe.

Onderwijs is de sleutel voor een betere toekomst en dorpsgenoten die wel hun school afmaakten worden vaak erg gewaardeerd, zowel door de kinderen als door de volwassenen.  Dit gevoel wordt bevestigd door het grote aantal kinderen die ik heb ontmoet die hun verlangen met me deelden om later zelf deel uit te maken van de nieuwe generatie leerkrachten.

Als ze echter teveel honger hebben om te kunnen studeren, zullen ze hun schoolloopbaan niet ten volle kunnen benutten.  Daarom steunt Mary’s Meals hen op hun levensweg met de ongewijzigde belofte van een voedzame maaltijd op de plaats waar ze elke dag naar school komen.

De vijfjarige Esther is slechts een van deze studentjes.

‘Porridge geeft me een goed gevoel,’ vertrouwt ze me toe.  ‘Het geeft me bergen energie en dat betekent dat ik goed kan presteren in de klas.’