Vijf interessante feiten die je allicht nog niet wist over ons werk in Zambia

Onze communicatie medewerker ontmoet leerlingen in Zambia en leert zo de kracht kennen van porridge.

Mary Stokes
Mary Stokes
Communications officer, Malawi

Back to all stories | Posted on 14 July 18 in Zoom Into Zambia

‘Het leven is zwaar in deze tijd als je geen onderwijs hebt genoten.  Daarom is de school voor mij zo belangrijk.”

Deze wijze woorden vernam ik uit de mond van de vijftienjarige Christopher.  Als er geen onderwijs mogelijk zou zijn, zouden er weinig kansen zijn voor een betere toekomst in de landelijke omgeving van Zambia waar hij woont.

Studeren als je honger hebt is heel moeilijk.  Daarom heeft Mary’s Meals sedert 2014 gezorgd voor een voedzame beker porridge voor hongerige leerlingen op school.

We sommen vijf dingen op die je misschien nog niet wist over ons programma in Zambia.

1.         Zambia is het twaalfde land waar Mary’s Meals werkzaam is.  

Het programma is van start gegaan in oktober 2014 in 25 scholen in Chipata, de hoofdstad van de Oostelijke Provincie, grenzend aan Malawi waar ons grootste programma loopt.

 

Deze vrolijke kereltjes gaan naar school in het district Mambwe die voor het eerst maaltijden van Mary’s Meals ontving in 2016.  Volgens de hoofdonderwijzer Gracian, heeft het voedselprogramma een positieve invloed op het schoolleven.

"Leerlingen komen vaak hongerig van huis. Het krijgen van porridge (pap) op school heeft een positief effect op hun gezondheid en hun aanwezigheid. Nu kiezen ze ervoor naar school te komen in plaats van thuis te blijven". 

2.         Dagelijks krijgen 75.655 leerlingen een maaltijd op school in Zambia.

Sedert 2014 heeft het programma in Zambia heel snel uitbreiding gekregen.  Vandaag mogen we fier zijn dat 132 basisscholen in de Oostelijke Provincie elke schooldag maaltijden opdienen van Mary’s Meals.  Zo bereiken we zowel de kleine kleutertjes als de groten die zich voorbereiden op hun examens van de negende graad.

3.         De leerlingen krijgen phala, net als in Malawi!

Deze voedzame mengeling van soja en maïs vormt een soort pap (porridge) die verrijkt wordt met waardevolle vitamines en mineralen, nodig voor het opgroeien en de ontwikkeling van studenten  zowel in als buiten het klaslokaal.

4.         De eerste nieuwe scholen die Mary’s Meals kregen dit jaar, zijn gelegen in Zambia!

Met de start van het nieuwe schooljaar in februari, werden in 34 scholen voor de allereerste keer potten porridge klaargemaakt voor de leerlingen.  Zestien van die scholen zijn gelegen in het district Mambwe, een van de armste streken van de Oostelijke Provincie.

5.         Net zoals in Malawi zijn wij afhankelijk van toegewijde vrijwilligers.

In elke school in Zambia ontmoet ik trouwe vrijwilligers.  Zo maakte ik kennis met de 68-jarige Joseph die lid is van het Oudercomité sedert het programma in zijn school van start ging in 2016.

Vanaf het moment dat zijn twee kleinkinderen maaltijden kregen van Mary’s Meals, merkte hij een verbetering op van hun gezondheid, maar ook van hun resultaten op school.

‘Zelf haakte ik af van school in de tweede graad.  Ik wil graag dat mijn kleinkinderen onderwijs krijgen zodat ze een betere toekomst kunnen hebben.  Dit programma geeft hen daartoe de kans.’