Schijnwerpers op Kenya: zakken vol leven

Hoeveel manieren kan je bedenken om een voedselzak te gebruiken?  Eric uit Kenya vertelt ons hier meer over.

Back to all stories | Posted on 20/04/18 in Children's stories

Eric is een jongen met veel talent. Hij gebruikt zijn creativiteit om dagdagelijkse spullen nieuw leven in te blazen.  Hij droomt ervan ooit professioneel danser te worden.  Dit alles doet hij om zijn familie die in de stedelijke sloppen van Eldoret in Kenya woont uit de armoede te bevrijden.

Zijn moeder is ziek en daarom helpt de dertienjarige Eric bij de zorg voor zijn jongere broer en zus.  “Ik wil nogal wat zaken veranderen thuis,” zegt hij.  “Ons huis is erg klein - koken doen we buiten en ook de badkamer is buiten - dus wil ik graag een groter huis bouwen voor mijn moeder.”

Eric maakt deel uit van een groepje van vier dansers die na schooltijd en tijdens de weekends samenkomen.  Zonder de dagelijkse maaltijden van Mary’s Meals op school zou hij niet genoeg energie hebben voor de training.

“Later wil ik zanger worden en danser.  Ik hou erg van dansen,” zegt Eric.  “Soms oefenen we na schooltijd.  Op zaterdag oefenen we onze dans soms de hele dag.  Als er niets te eten valt, voel ik me zeer hongerig.

“Mary’s Meals helpt me echt.  Ik krijg er energie van.  Soms krijg ik ontbijt en soms ook niet, en dat is ook zo voor het avondmaal.  De enige maaltijd waar ik zeker van ben is die van Mary’s Meals ’s middags op school.”

Maar voor Eric zijn de voedselzakken waarin het voedsel naar de school gebracht wordt niet enkel de bron van zijn dagelijkse voedzame maaltijden, ze zijn ook het belangrijkste ingrediënt in een vindingrijk recyclage project.

Eric is lid geworden van een naschoolse Milieu Club, geleid door zijn leerkracht Mevr Tum.  Daar maken ze van gebruikte voedselzakken van Mary’s Meals, van oude wol en afgedankt plastic allerlei zaken zoals boodschappentassen, geldbeugels en dekens tot doeken en GSM-hoesjes.

Mevr. Tum verkoopt de handgemaakte spulletjes op de markt en gebruikt de opbrengst om voedsel te kopen voor de meest kwetsbare kinderen zoals Eric om het mee te nemen naar hun familie thuis.

Eric zegt: “Dat bracht een grote verandering in mijn leven, want meestal heb ik niets te eten tenzij de maaltijd van Mary’s Meals, maar hiermee kan ik tenminste soms eens iets meenemen naar huis.

“Een van de spullen die wij maken van de oude Mary’s Meals voedselzakken is een draagtas.  Veel vrouwen op de markt kopen die.  Als ik dat zie, geeft me dat een goed gevoel.”

Mevr. Tum kweekt samen met de kinderen ook groenten in de oude zakken zoals kool en spinazie.  Deze eigengekweekte groenten vullen de dagelijkse maaltijden aan die de kinderen elke schooldag krijgen.

Ze zegt: “Mary’s Meals is een grote hulp.  Zelfs nadat het voedsel is klaargemaakt kunnen we de zakken nog gebruiken om voor nog méér voedsel te zorgen.”

We zijn erg trots op Eric en zijn knappe klasgenoten.  Jullie hulp is de perfecte brandstof voor hun inspanningen.  Hartelijk dank!