In deze blog van Shona, onze content development manager, maken we kennis met Lokoda, een jong meisje dat in het landelijke Kenia nu naar school kan gaan dank zij de belofte van een maaltijd van Mary’s Meals.

Shona Shea
Shona Shea
Content Development Manager

Back to all stories | Posted on 07/07/17 in Blog

In dit afgelegen deel van Kenia zijn er geen snelwegen, en zelfs geen lokale wegen om van te spreken.  In feite moeten we, als we naar de peuterschool (ECD-Early Childhood Development) Kapongeria trekken, in het midden van Turkana in het noorden van Kenia, een brede droge rivierbedding te voet oversteken om de plaats te bereiken waar het centrum gelegen is.

Bij het starten van het ECD kregen de plaatselijke kinderen de kans om naar school te gaan en een sterk motief om dit effectief te doen was zeker de schoolmaaltijd van Mary’s Meals.

Een van de oudere kinderen is Lokoda.  Ze is een rustig meisje, totdat ze begint te spelen met haar vriendjes.  Dan breekt haar lach door en geniet ze ervan te spelen met haar vriend Ajem, en lopen ze achter elkaar aan, spelen ze tikkertje en verstoppertje achter de acaciabomen.

Als ijverige dochter doet Lokoda haar deel bij de klusjes thuis.  Als ze ’s morgens opstaat, gaat ze water halen en zorgt ze voor het vuur.  Ze zegt: “Als er thuis iets moet gekookt worden, dan ben ik het die kook.  Daarna zorg ik ervoor dat alles wat ik gebruikt heb weer netjes afgewassen wordt.”

In de klas zijn haar favoriete uitdagingen het oefenen van lezen en schrijven.  “Ik schrijf graag.  Soms schrijf ik het woord ‘Kenia’ en ook nog andere woorden die ik in de klas leer en die door de leerkracht op het bord geschreven werden,” zegt ze.

“Ik vind lezen zo leuk omdat ik graag opgeleid wil worden omdat mijn ouders mij aanmoedigen om naar school te gaan en daarbij komt dat ik weet dat ik een goede job kan krijgen als ik mijn studies afmaak en zowel voor mezelf als voor mijn familie zal kunnen zorgen.”

De komst van Mary’s Meals heeft de ouders van Lokoda aangemoedigd om hun dochter dagelijks naar school te laten komen.  Ze vult nog aan: “Ik vind het eten lekker want het is gezond.  Als ik een vol bord aangereikt krijg, voel ik mij gelukkig omdat ik voldaan ben.  Zo kan ik ook leuk spelen met mijn vriendjes als ik terug naar huis ga.  Het geeft mij ook energie en kracht om water te halen voor mijn familie.”

Voor Lokoda staan best nog een aantal uitdagingen te wachten.  De regio van Turkana wordt ernstig getroffen door droogte.  Het is al het derde jaar op rij dat het veel te weinig regent en daarmee is dit de oorzaak van dorst en honger.  Het niveau van ondervoeding ligt meer dan dubbel zo hoog dan wat aanzien wordt als ‘nooddrempel’.

Toch brengt onderwijs hier hoop aan de gemeenschap rond het kindercentrum Kapongeria ECD.

Door de belofte dat er elke schooldag een voedzame maaltijd voorhanden is, ziet de toekomst er stralender uit voor de jonge Lokoda en haar klasgenootjes.

Het leven van miljoenen mensen staat op het spel in Zuid-Soedan en in Kenia. Help ons zodat de hulp de wanhopig hongerige kinderen nog vandaag kan bereiken.