Op weg naar een betere toekomst

Manu loopt blootsvoets naar zijn school in India met een lege maag, maar hij vindt hoop in de klas dankzij Mary’s Meals

Back to all stories | Posted on 29/08/17 in Children's stories

Elke morgen loopt Manu een uur om naar school te gaan, blootsvoets en met een lege maag.

Het is een lange tocht, maar de beloofde maaltijd van Mary’s Meals zorgt ervoor dat het loont.

“Ik loop met mijn vrienden naar school,” zegt hij.  “Gewoonlijk eet ik niet (’s morgens).  Ik wandel zowat 4 km.

“De voeding die ik hier krijg is een van de redenen waarom ik naar school kom.  Tegen dat het middag is krijg ik zo’n erge honger dat ik nauwelijks kan wachten tot de bel gaat.”

Terwijl hij zelf met zijn jongere broers en zusjes leerling is in de St Michael’s Basisschool in Latehar, Jharkhand, zorgen zijn oudere broers voor de dieren van de familie.

“Na schooltijd speel ik met mijn broers en zusjes die ook naar school gaan,” zegt hij.  “We wachten tot mijn oudere broers thuiskomen zodat we dan samen kunnen eten.

“Na het eten ga ik nog wat spelen en dan moet ik naar huis komen als mijn moeder me roept om naar bed te gaan.”

Zoals veel families die in de afgelegen dorpen wonen,  verspreid over heel landelijke India, bezitten Manu’s ouders een klein stukje grond waarop ze groenten kweken om het gezin te voeden.

Zijn moeder sprokkelt ook hout voor het haardvuur en dat verkoopt ze om wat geld te hebben om rijst en andere basisproducten te kunnen aankopen.  Maar het is hoe dan ook een gevecht om de eindjes aan elkaar te knopen als je zeven kinderen moet te eten geven.

“Wij overleven dag na dag, maar ik ga naar school om te studeren en om te kunnen eten en dat maakt me gelukkig,” legt Manu uit.  “Ik weet nog niet wat ik later wil worden, maar ik zou het fijn vinden om in de stad te wonen.”

Manu is slechts een van de bijna 20.000 kinderen verspreid over India die hoop vindt in de klas, dank zij de beloofde dagelijkse maaltijd van Mary’s Meals.