Wat hebben een stel sportieve tieners, enkele lopende nonnen en een Olympisch Goud-winnaar gemeen?

Back to all stories | Posted on 19 June 18 in Children's storiesKenya Close Up

In een school met de naam Racecourse Basisschool in de sloppenwijken van Eldoret in Kenia, maken we een praatje met twee talentrijke tieners die hopen het ver te schoppen in de atletiekwereld… met een beetje hulp van Mary’s Meals.

Vivian en Victor zijn beiden 13 jaar oud en wonen in het Tehuis Onze Lieve Vrouw van de Hoop dat door katholieke zusters beheerd wordt.  De zusters koesteren de gemeenschappelijk liefde voor de sport en af en toe lopen ze zelfs mee op de oefenbaan.

Vivian kan zich geen loopschoenen veroorloven, daarom doet ze haar trainingen blootsvoets.  “Daardoor krijg ik sterke voeten,” zegt ze.  “Ik loop elke dag na schooltijd, om te trainen.  Ik loop de 4 x 400 m estafette en ik ben altijd de laatste loper.  Ik ben zowat de spilfiguur want ik loop het snelst.”

Beide kinderen komen uit het Marakwet district, een regio waar veel van de meest befaamde lopers uit Kenia afkomstig zijn.  Er is bijvoorbeeld David Rudisha die tweemaal goud won op de Olympische Spelen en ook het wereldrecord van 800m op zijn naam heeft staan.

“De persoon die mij inspireert is David Rudisha,” zegt Victor.  “Ik zag hem lopen en was meteen wild enthousiast voor de loopsport.  De medailles die hij won bleven me maar voor ogen komen en ik wilde er ook wel eens enkele winnen.  Als ik hem zou ontmoeten zou ik hem zeggen: “Dank dat je Kenia groot maakt”.

“Mijn vrienden moedigen mij altijd aan.  Ze zeggen me dat ik moet lopen zodat zij op zekere dag mij zullen kunnen zien op televisie en zeggen: “Ik ken die gast”  Ik wil graag de 3000m lopen.  De lange afstanden lukken mij best want het is precies een strategie voor mij.”

De vullende en voedzame maaltijden die Vivian en Victor elke dag op school krijgen, geven hen de kracht om goede studenten te blijven ondanks hun strakke trainingsschema’s.

Open quote mark “De maaltijden van Mary’s Meals geven mij energie, anders zou ik helemaal niet in staat zijn om te lopen. Dat is van wezenlijk belang. Het is onmogelijk goed te lopen zonder voedsel dat je de nodige energie geeft.” Close quote mark
Victor, 13

Vivian vult nog aan: “Het maakt ons ook goede studenten.  We kunnen ons goed concentreren in de klas. Ik kan studeren en toch ook de looptrainingen ernstig nemen.  Ik heb voldoende energie om het allebei te kunnen doen.”

De Racecourse Basisschool is ingeplant waar vroeger een paardenrenbaan was.  Sommige van de gewezen stallingen werden omgebouwd tot klaslokalen waar Vivian en Victor les volgen.

“Ik hou van de wetenschappelijke vakken,” zegt Vivian.  “Ik loop ook graag, maar ik wil eigenlijk arts worden.  Het lopen zal me helpen om geld te verdienen om mijn geneeskundige studies te betalen.”

“Ik doe graag wiskunde en Engels,” voegt Victor daar nog aan toe.  “Als ik geen loper kan worden, overweeg ik om geneeskunde te studeren, maar mijn voorkeur gaat naar het lopen.”

De jonge lopers doen hun best in de regionale atletiekwedstrijden.  Vivian was met haar team tweede in de 4x400m afstand, terwijl Victor goud behaalde op de 1500 m en op de 3000m.

Zuster Josephine, een van de zusters van het Tehuis, is erg opgetogen over de vooruitgang die de kinderen boeken.

Ze zegt: “Het is goed dat ze daarvoor interesse hebben en Mary’s Meals is daarvoor een grote hulp.  Ik ben altijd fier als ik ze zie lopen op wedstrijden.  Soms doe ik mee als ze me dat vragen, hoewel ik daar feitelijk al wat te oud voor ben.”

Dank zij uw steun kunnen Vivian en Victor een betere toekomst tegemoet lopen en we wensen hen beiden daarbij heel veel geluk.