‘Met een lege maag kun je niet studeren’

Christine Vandebuerie en Wivina Cuppens promoten ngo Mary’s Meals in Vlaanderen 

  • Mary’s Meals verstrekt schoolmaaltijden in twaalf landen 
  • De ngo steekt nu een tandje bij vanwege de voedselcrisis in Malawi 
  • Moeder en dochter uit Brugge helpen, met man en vader zaliger in gedachten  

uit Kerk&Leven, het grootste katholieke weekblad in Vlaanderen, https://www.kerknet.be/organisatie/kerk-leven

Back to all stories | Posted on 06/09/16 in News

Het hoofdkwartier van Mary’s Meals is een golfplaten loods in Schotland. Oprichter Magnus MacFarlane-Barrow kreeg die in het prille begin, in 2002, in bruikleen van zijn vader. En behield ze, ook al verdeelt de ngo inmiddels dagelijks meer dan een miljoen schoolmaaltijden. „Hij zegt dat hij niet aan die mooie cijfers denkt, maar aan het volgende kind dat honger heeft”, weet Wivina Cuppens. „Met een lege maag kun je niet studeren, nergens ter wereld”, knikt dochter Christine Vandebuerie.

Laatstgenoemde leerde Mary’s Meals kennen toen ze in 2011 een bedevaart naar Medjugorje begeleidde. „Daar hoort altijd een bezoek aan een sociaal project bij”, zegt ze. „Ik was onder de indruk en dus nam ik het promotiemateriaal mee naar huis, om het naar het Nederlands te vertalen.” Wat dan weer een van de favoriete bezigheden is van haar moeder. In samenwerking met de Nederlandse afdeling van de ngo verspreiden beiden het verhaal van Mary’s Meals nu ook in Vlaanderen.

Wivina Cuppens haalt een beker boven. Met deksel is het een collectebus, zonder de beker waaruit kinderen in onder meer Benin, Myanmar en Haïti hun middagmaal eten. „Mary’s Meals is geen paternalistische ngo”, zegt Cuppens. „Het vraagt telkens de lokale gemeenschap de bereiding en verdeling van de maaltijden in handen te nemen. In Malawi, waar Magnus het project uit de grond stampte en waar nu nog het zwaartepunt ligt, onderzocht een onafhankelijk bureau het effect van de schoolmaaltijden. Wel, het aantal inschrijvingen stijgt, de schoolresultaten gaan erop vooruit, de kinderen zijn minder ziek en gelukkiger. Een beker voedzame pap per dag komt zo een hele gemeenschap ten goede. En dat terwijl je met 14,50 euro een heel schooljaar lang een kind voedt.”

Open quote mark „Je mag dromen, maar dat haalt je voeten niet uit de modder van het leven” Close quote mark

Na een mislukte oogst kampt Malawi momenteel met een grote voedselcrisis. Mary’s Meals is daarom op zoek naar extra steun. „We willen de kinderen niet loslaten, al wordt het steeds moeilijker om er aan voedsel te raken.”

Mary’s Meals is van oorsprong katholiek, maar helpt uiteraard alle kinderen. De inzet van Cuppens en Vandebuerie is echter onmiskenbaar verbonden met hun geloof. Cuppens: „En dat heeft dan weer veel te maken met mijn man Patrick, die vijftien jaar lang ernstig ziek was, tot de hersentumor hem in 2007 fataal werd.” „Papa stelde nooit de waaromvraag. Hij keek naar het kruis en wij met hem”, knikt Vandenbuerie. „Aan zijn dood houdt ons gezin een zeker realisme over. Je mag altijd dromen hebben, maar dat haalt je voeten niet uit de modder van het leven.”

De ziekte van haar echtgenoot maakte dat Cuppens destijds niet toekwam aan sociale inzet. „Nu ben ik des te meer blij dat ik net door te vertalen mijn steentje kan bijdragen”, zegt ze. Vandenbuerie pikte met Mary’s Meals een oud engagement op: ze was vijftien toen ze vrijwilliger werd bij Poverello. „Ik voel me klein als ik mijn vier kinderen bezig zie. Hoe heb ik zulke mensen kunnen voortbrengen?”, lacht Cuppens. „Ik moet wel een hele straffe man hebben gehad.”

Meer info op www.marysmeals.nl of via christine.vandebuerie@marysmeals.org.