Mary’s Meals viert dat we EEN MILJOEN kinderen voeden

Back to all stories | Posted on 19/05/15 in News

Er is reden voor een feestje! Mary’s Meals voorziet nu één miljoen van ’s werelds meest arme kinderen van een voedzame maaltijd iedere dag dat zij naar school gaan. 

Het grootste feest vindt plaats in Malawi zelf, één van de meest arme en onder ontwikkelde landen in de wereld. Vooral op de Chirimba Primary School zal het groots worden gevierd, dit is één van de laatste scholen waar het schoolvoedingsprogramma geïntroduceerd kon worden dankzij Mary’s Meals’ gulle gevers.

Mary’s Meals’ oprichter en CEO, Magnus MacFarlane-Barrow, heeft invloedrijke mensen uitgenodigd zoals educatie ambtenaren en dorpsleiders zodat de schoolvoedingsprojecten worden erkend als belangrijk middel om de kinderen in Malawi het klaslokaal in te krijgen. De gasten worden vermaakt met speeches en optredens van de kinderen en vrijwilligers in Chirimba.

Een schoolmaaltijd maakt het verschil

Eén van de kinderen in Chirimba is de 14-jarige wees Marita Wyson. Ze woont samen met haar jongere zus Maria bij haar tere oma, Doris. Toen de moeder van Marita en Maria een aantal jaar geleden op tragische wijze om het leven kwam tijdens een bevalling, vond Doris het erg moeilijk om voor de kinderen te zorgen.

Marita heeft school vaak moeten missen omdat ze moest werken in de rijstvelden zodat ze eten kon kopen voor haar familie of omdat zij zich vanwege de honger niet kon concentreren op school.

Marita vertelt: “We zijn zo blij dat we nu op school eten ontvangen! Vanwege de honger is het soms moeilijk om op te staan ’s ochtends. Maar Mary’s Meals’ pap maakt een groot verschil. Ik voel me sterker door de pap en ik begrijp de docenten op school beter. En mijn oma hoeft zich minder zorgen te maken over mijn zus en mij.”

“Ik ben vastberaden om goed mijn best te doen op school want ik weet hoe belangrijk educatie is. Ik heb mijn familie beloofd dat ik niet zal falen.”

De mijlpaal van één miljoen

Het exacte aantal kinderen dat Mary’s Meals nu kan voeden is 1,035,637. Dit betekent dat we ons globale programma sinds het begin van 2015 hebben kunnen uitbreiden met het voeden van meer dan 45,000 kinderen. De kinderen wonen in Liberia, Kenia, Zambia, Haïti en India.

Magnus MacFarlane-Barrow zegt: “Het is een bijzondere gedachte dat meer dan een miljoen kinderen nu iedere schooldag Mary’s Meals eten in een aantal van de armste landen ter wereld. De manieren waarop het bereik van Mary’s Meals groeit en zich ontwikkelt, verrast me telkens weer.”

We zijn pas net begonnen

“Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik nooit had verwacht dat ons werk tot zoiets groots zou kunnen uitgroeien. Ik voelde al lange tijd dat de visie van Mary’s Meals – dat ieder kind een dagelijkse maaltijd ontvangt op de plek van onderwijs – zo aangrijpend is en er veel mensen zijn die hun steentje willen bijdragen om dit doel te bereiken.”

“Nu ik hier vandaag in Malawi sta en de kinderen van de Chirimba Primary School zie, kan ik alleen maar denken dat deze overwinning niets meer dan slechts ‘de eerste miljoen’ te noemen is. Met 57 miljoen kinderen die vandaag de dag niet naar school gaan en miljoenen kinderen die chronisch honger leiden is het duidelijk dat ons werk nog maar net begonnen is.”

Het verhaal

Mary’s Meals begon in 2002, toen Magnus Malawi bezocht tijdens een hongersnood en een met aids besmette vrouw op haar sterfbed ontmoette. Toen hij haar oudste zoon Edward vroeg wat zijn levensdromen waren, had hij een simpel antwoord: “Ik zou graag genoeg te eten hebben en op een dag naar school kunnen.”

Dit hartverscheurende antwoord bracht Magnus op een simpel maar zeer effectief idee: een dagelijkse maaltijd op de plaats van onderwijs. Het aantal inschrijvingen en de hoeveelheid aanwezige kinderen stijgen enorm op scholen waar Mary’s Meals haar voedingsprojecten start. In Malawi stijgt het aantal inschrijvingen gemiddeld met 24% in de eerste zes maanden. In Liberia is het aantal inschrijvingen op veel scholen zelfs met 50% gestegen.

Magnus MacFarlane-Barrow heeft het Mary’s Meals verhaal opgeschreven. Zijn boek The Shed that Fed a Million Children wordt op 21 mei in Schotland gepubliceerd door William Collins. Op 26 mei verschijnt het boek in de USA en Canada. Vooralsnog is het boek er alleen in een Engelstalige versie.