Mary’s Meals helpt mee om de kinderen in Liberia terug te krijgen in het klaslokaal na de Ebola-uitb

Back to all stories | Posted on 24 March 15 in News

We hebben goed nieuws! Dankzij uw steun kunnen we ons schoolvoedingsprogramma hervatten in Liberia. De scholen in Liberia heropenen voor het eerst sinds de Ebola-uitbraak.

Normaal gesproken voedt Mary’s Meals dagelijks meer dan 128,000 schoolkinderen in Liberia. De schoolmaaltijd trekt de kinderen naar het klaslokaal, op die manier wordt de kans vergroot dat de kinderen in Liberia onderwijs kunnen volgen.

Door de Ebola crisis was de Liberiaanse overheid gedwongen de scholen te sluiten en daarom moesten wij zes maanden stoppen met ons reguliere voedingsprogramma. In deze periode verleende Mary’s Meals noodhulp: we leverden voedsel aan duizenden mensen, inclusief patiënten die met het virus geïnfecteerd waren.

De afgelopen weken zijn er minder nieuwe besmettingen bij gekomen en daarom heeft de Liberiaanse overheid de scholen toestemming gegeven om te heropenen, op voorwaarde dat zij zich aan de strikte Ebola preventiemaatregelen houden.

Dit resulteerde erin dat we samen met ons team van vrijwilligers in actie mochten komen. We hebben ons schoolvoedingsprogramma geherintroduceerd.

Onze medewerkers werken nauw samen met de scholen zodat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd en er daarnaast advies kan worden gegeven om nieuwe besmettingen te voorkomen. Voordat de kinderen het klaslokaal in mogen wordt hun temperatuur gemeten en dienen zij hun handen te desinfecteren.

Kort geleden heropende de school van Mariana (13). Ze vertelt “Ik ben erg blij dat ik weer naar school kan, want ik heb de laatste maanden niks geleerd. Ik wil graag accountant worden en de komende schooljaren zullen erg belangrijk voor me zijn.”

De heropening van scholen in Liberia is reden voor optimisme, maar er moet nog veel gebeuren voordat het land weer in haar normale doen is.

Evelyn Twum, een educatie ambtenaar uit Bomi County, zegt: “Er heerst nog veel angst in de gemeenschappen. Ouders zijn bezorgt en ze zijn bang dat als zij hun kinderen naar school sturen er nog een Ebola-uitbraak kan komen. Toch gaan veel kinderen alweer naar school omdat de kinderen daar Mary’s Meals ontvangen.”

Voor de Ebola crisis begon, had Liberia al een van de hoogste percentages ter wereld van kinderen die niet naar school gaan. Meer dan 40% van de kinderen volgt geen onderwijs. Dit serieuze probleem pakt Mary’s Meals direct aan. De cijfers laten zien dat op de plek waar het schoolvoedingsprogramma begint, het aantal inschrijvingen aanzienlijk stijgt.

Magnus MacFarlane-Barrow, de oprichter van Mary’s Meals, geeft aan dat het van cruciaal belang was dat we konden doorgaan met het uitdelen van voedsel tijdens de crisis. “Dankzij de samenwerking met lokale gemeenschappen konden we de mensen bereiken die de hulp het hardst nodig hadden.”

“Maar na het trauma van de laatste maanden is het belangrijk dat de kinderen teruggaan naar school. We zijn blij dat we ons reguliere voedingsprogramma kunnen voortzetten. We hopen dat de klaslokalen gauw weer vol zitten zodat de kinderen zich weer verder kunnen ontwikkelen en de zekerheid hebben van een dagelijkse voedzame maaltijd.”

“Dankzij de gulheid van onze vrijwilligers en sponsors kon Mary’s Meals snel handelen tijdens de Ebola crisis. Ik wil u dan ook bedanken voor uw steun”, aldus Magnus.

Leer meer over Mary's Meals.