Leven in Liberia: Mary’s Meals breidt uit in Bong County

John is onze programmadirecteur in Liberia. In zijn laatste blog verspreidt hij het nieuws over de recente uitbreiding in het land.

Na bijna drie jaar bezig te zijn met plannen maken, kon Mary’s Meals begin april 2016 starten met schoolmaaltijden in Bong County gelegen in midden Liberia.  Aanvankelijk dachten we te kunnen beginnen in september 2014, maar de Ebola crisis wijzigde deze planning en drukte tevens een onuitwisbare stempel op Liberia en haar bevolking. Maar het leven moet verdergaan.

Tijdens onze openingsviering in de N.V. Massaquoi School sprak de plaatselijke provinciale verantwoordelijke voor het onderwijs zijn dank uit dat Mary’s Meals de kinderen van de provincie kwam ondersteunen en hij riep de ouders en de scholen op om samen te komen en volop hun medewerking te verlenen aan het klaarmaken van de maaltijden en erop toe te zien dat de leerlingen dagelijks naar school zouden komen. De viering werd afgerond met een gebed voor alle vrijwilligers en sympathisanten van Mary’s Meals met de vraag dat ze gezegend zouden worden en blijvend hun steun zouden aanbieden zodat alle studenten in Bong County uiteindelijk een dagelijkse maaltijd op school zouden krijgen.

Het was fantastisch om te zien dat de 6000 kinderen van de vijf scholen zich blij realiseerden dat ze hun favoriete plaatselijke rijstmaaltijd zouden krijgen. In Liberia geven we drie dagen per week rijst en tweemaal Corn Soya Blend (CSB).

Het heeft echt niet lang geduurd eer het nieuws zich kon verspreiden en daarmee kwamen talrijke studenten en ouders ons bezoeken of hielden ze ons staande op straat om na te vragen wanneer het voedselprogramma in hun school van start zou gaan.

We hebben een grote opslagruimte gebouwd in de stad Gbarnga en in de garage van het gastgezin hebben we een kantoor ingericht waar de mensen van het team verblijven. Zowel de opslagplaats als het kantoor zijn ideaal gelegen om de scholen te bereiken in centraal, noord en zuidoost Liberia.  Alle leerlingen en studenten die voeding krijgen via Mary’s Meals in Bong County krijgen rijst die ter plaatse is geteeld.

Bong County heeft wel een zeer turbulente geschiedenis. Het vormde het centrum van de vijandelijkheden tijdens de laatste burgeroorlog in het land. Toch hebben de mensen ons met open armen verwelkomd en wij beginnen ons stilaan thuis te voelen in deze provincie. Door onze samenwerking met gemeenten en scholen kijkt heel ons team ernaar uit om nog meer scholen te bereiken, om nog meer kinderen te eten te geven en om ons deel te mogen bijdragen om het onderwijs in deze regio van Liberia te ondersteunen.