Leven in Liberia: Brad en Alex bezoeken ons op een na grootste voedingsprogramma

Brad en Alex werken in het Mary’s Meals kantoor in Glasgow waarvandaan zij ondersteuning bieden aan de teams in Liberia.
In dit blog vertellen zij ons meer over het zien van het op een na grootste voedingsprogramma.

Beiden voelen we ons bevoorrecht dat we Liberia mogen bezoeken. Het is geweldig om het Mary’s Meals voedingsprogramma met eigen ogen te zien en het is belangrijk voor het zo goed mogelijk uitoefenen van onze taken (Brad als management accountant en Alex als programma manager), zodat we de planning en logistiek volledig begrijpen. Want er komt wat bij kijken om 130,000 kinderen iedere schooldag te voeden!

We vlogen naar de hoofdstad van Liberia, Monrovia en vanuit daar reden we richting het noorden naar Tubmanburg waar het Mary’s Meals kantoor is gevestigd.

In het kantoor zijn ventilatoren die 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien en toch was het er bloedheet! In de ochtend komen alle schoolvoedingsmanagers bijeen voordat ze hun scholen gaan bezoeken.

De Oscar Romero School voor doven is het kloppend hart van de compound, gevestigd naast het Mary’s Meals kantoor. Er zijn altijd kinderen in de buurt. Het duurt 15 minuten om over de compound te lopen want er zijn zoveel kinderen die je willen begroeten, maar het is een geweldige start van de dag!

Een van onze magazijnen zit in Tubmanburg. Het heeft een capaciteit voor meer dan 1000 tonnen voedsel en Mary’s Meals brengt meer dan 500 tonnen voedsel per maand rond in het land. In het magazijn staan de 50kg zakken opgestapeld tot wel 2,5 meter hoog. We vroegen ons af hoe het team daarbij komt en we kregen al snel antwoord toen we zagen dat ze gewoon een trap maken van de zakken.

Enorme trucks worden ingeladen door het team van verspreiders die gewoon de 50kg zakken zonder problemen op hun hoofd dragen! Sommige trucks zijn te groot om de dorpjes in te rijden dus veelal worden de zakken in kleinere trucks ingeladen zodat iedere school iedere maand voedsel krijgt.

Liberia is een prachtig land, maar in het regenseizoen is dit een ander verhaal. De wegen zijn lastig begaanbaar en dat is lastig voor de voertuigen en de chauffeurs die regelmatig met hun hoofd tegen het plafond zitten vanwege de vele hobbels en bobbels!

Soms reden we zo’n eind dat we ons afvroegen of we werkelijk naar een school gingen totdat de jungle zich opeens opende en we in een dorp terecht kwamen.

De kinderen waren fantastisch op alle scholen: heel vriendelijk en we voelden ons enorm welkom. De naam Mary’s Meals is bekend in de gemeenschappen en wanneer de mensen het voertuig zien beginnen ze meteen blij te roepen! Dat was werkelijk een van de hoogtepunten van ons bezoek, de reactie op de scholen wanneer je net aankomt. Ook al zien ze Mary’s Meals vaak, ze blijven geïnteresseerd en enthousiast en de kinderen zongen zelfs een welkomstlied voor ons!

Een ander hoogtepunt was het zien van de impact van Mary’s Meals. Als je de kinderen vraagt of ze op school zouden zijn als er geen maaltijd werd verstrekt antwoordden de meeste kinderen met “waarschijnlijk niet”. Maar nu hebben de kinderen hoop op een betere toekomst. Ze willen allemaal dokter, president of professioneel voetballer worden!

Voor mij (Alex), was het een extra speciaal bezoek want de laatste keer dat ik in Liberia was met Mary’s Meals is meer dan tien jaar geleden. In die tijd was Mary’s Meals in Liberia in Father Garry’s* ogen nog erg klein. Het is dus prachtig om te zien hoe het gegroeid is. Je kunt zien hoe trots het personeel in Liberia is om te mogen werken voor Mary’s Meals en de scholen zijn erg positief over de impact en de rol van Mary’s Meals op de scholen en in de gemeenschappen.

 

*Vader Garry is een priester in Tubmanburg, zijn school (St. Dominic’s) was de eerste school in Liberia waar Mary’s Meals in 2004 een voedingsproject startte. Lees meer over hem en de introductie van Mary’s Meals in Liberia in The Shed That Fed A Million Children.

Online fondsen werven met Mary's Meals door vandaag uw eigen project te beginnen.