Leerlingen de kracht geven om te studeren in Malawi

Hoe Mary’s Meals Eveless aanmoedigt om resultaat te boeken op school.

Eveless is 12 jaar oud, een meisje vol zelfvertrouwen in een roze jurkje.  Ze houdt haar ‘One Direction’ rugzak met trots omklemd.

Zij volgt les in de Gumeni Basisschool in Chileka, Malawi.   Deze school ligt in een zeer landelijk gebied waar de leerkrachten vroeger veel meer kinderen uit de plaatselijke dorpen zagen die tekenen vertoonden van ondervoeding.

Sedert Mary’s Meals echter naar de school kwam in 2012 merkten de leerkrachten dat de algemene gezondheidstoestand van de kinderen verbeterd is.

Eveless zegt dat de phala (soort havermoutpap), die ze van Mary’s Meals krijgt, voor haar een groot verschil uitmaakt en ook voor haar medeleerlingen.  Ze zegt het zo: “Als er geen phala zou zijn, zouden vele kinderen erg zwak zijn op school.”

“Phala geeft me een vol gevoel”, voegt ze er nog aan toe.  “Het geeft me voedingsstoffen en maakt me gezond.  Het maakt me sterk.”

Eveless woont bij haar ouders en heeft ook nog drie broers en een zus.  Het gezin bezit een stukje grond waar ze maïs kweken, erwtjes en pompoenbladeren, maar de oogst van dit jaar bracht slechts twee zakken maïs op, wat ontoereikend is om het gezin een heel jaar van voedsel te voorzien.

 

In 2016 was er in heel Zuidelijk Afrika een vreselijke combinatie van overstromingen en droogte waardoor de gewassen op het veld kapot gingen.  Daarmee zaten veel gezinnen op de rand van de hongerdood.  Rapporten over de oogst van dit jaar in Malawi ogen positiever, zodat de plaatselijke voedselvoorziening over het hele land verbetert.  Toch zijn er nog veel gezinnen, zoals dat van Eveless die het erg moeilijk hebben.

Haar ouders werken op de landerijen van andere mensen om geld te verdienen zodat ze het voedsel dat het gezin nodig heeft kunnen aankopen.  Maar de banen zijn slechts tijdelijk en dus onzeker en met hun povere eigen oogst ziet het gezin een onzekere toekomst tegemoet.

Het is hachelijk om zo te leven en het gezin kan slechts een of tweemaal per dag eten, afhankelijk van hoeveel voedsel dat ze in huis hebben, maar de maaltijden die elke schooldag voorzien worden door Mary’s Meals zijn een grote hulp voor Eveless om de energie en de kracht op te doen om te studeren en goede resultaten te boeken op school, ook om thuis wat te helpen en om na schooltijd met haar vrienden te spelen.

‘Ik ben gelukkig als ik kan eten, want als ik niet eet voel ik me zwak,” zegt ze.

“Ik hou van Chichewa, rekenen, Engels en van sociale vakken.”

Eveless weet dat er één richting is waar ze naartoe wil in haar leven eens ze de school verlaat: “Ik wil graag geneesheer worden.  Ik ben vol bewondering als ik zie hoe dokters de mensen helpen,” zegt ze nog.