In Malawi wordt geluk zo gespeld: P-H-A-L-A

Onze communicatieverantwoordelijke Mary ontdekt waarom ons werk onmogelijk zou zijn zonder de duizenden vrijwilligers die in Malawi elke dag weer bereid zijn hun tijd eraan te geven.

Back to all stories | Posted on 18 August 17 in News Messages from Malawi

Ik werk nu net twee maanden voor Mary’s Meals en in die korte tijd sta ik werkelijk versteld als ik het leger van ongelooflijke vrijwilligers zie die dit wonderlijk voedselprogramma in Malawi mogelijk maken.

De kracht van de duizenden vrijwilligers die de ruggengraat vormen van ons werk hier heeft me herhaaldelijk verbaasd doen staan en… doen lachen!

Deze toegewijde mensen, in Malawi alleen zijn ze met een onwaarschijnlijk aantal van meer dan 80.000, staan voor dag en dauw op en lopen in het donker soms wel een uur om de school te bereiken waar ze voor elk en ieder kind een stomend hete kop phala (soort porridge) klaarmaken en opdienen voordat de lessen beginnen.

Het is een grootse onderneming en toch is elke vrijwilliger ten volle gemotiveerd voor zijn of haar taak.

https://www.youtube.com/embed/o_TWgM-eBvQ

Vrijwilligers dansen en zingen over hoe de phala de kinderen gelukkig maakt.

Onlangs had ik een gesprek met enkele vrouwen die helpen bij Mary’s Meals en daar was ook de 51 jarige Mifa bij, die zich als vrijwilliger opgaf voor de periode van een jaar.

Als ze vaststelt hoe haar eigen kinderen en die uit haar dorp erop gebrand zijn om naar school te gaan, is dat voor Mifa een sterke motivatie om haar ochtenden af te staan om te koken voor Mary’s Meals.  En ze zal ook volgend jaar vrijwilliger blijven, hoewel haar dochter dan verhuist naar de middelbare school.

‘Het is nodig dat ik het blijf doen om de kinderen een toekomst te bieden,” zegt ze nadrukkelijk.  Deze ongelooflijk sterke onbaatzuchtigheid is voor elke vrijwilliger die ik heb ontmoet heel vanzelfsprekend.

Twee van de kinderen van Mifa volgen al les op school of mogen daar beginnen.  Mifa is vastberaden om ook haar jongere kinderen op hetzelfde spoor te zetten, zelfs als ze daar offers voor zal moeten brengen.

Tijdens de laatste anderhalve maand heb ik vrouwen ontmoet die emmers water op het hoofd aandroegen om de phala klaar te maken.  Ik zag vrouwen in enorme ketels de phala omroeren terwijl ze een baby op de rug gebonden hadden.  Ze hebben er alles voor over om hun eigen kinderen en die van hun buren een warm maal te kunnen voorzetten voor de klas begint.

Door te spreken met deze vrijwilligers begin ik te begrijpen welk een grote invloed het programma heeft voor het land.

‘Ik ben vrijwilliger geworden omdat het helpt de kinderen op school te houden,’ legt Joyce uit die vrijwilliger is in de Makanjira Basisschool in de provincie Blantyre.  ‘Ik zie hoe gretig ze zijn om te studeren omdat ze zich nu kunnen concentreren in de klas.’

Steeds opnieuw hoor ik deze sterke vrouwen vertellen hoe de phala de kinderen aanmoedigt om naar school te gaan en hoe positief de invloed ervan is op hun groei en gezondheid.  Het is een voorrecht om de kracht en het engagement te zien waarmee ze helpen om de kinderen van Malawi een betere toekomst te bezorgen.