“Het is hartverwarmend om het programma in actie te zien.”

Zowel in India als overal elders in de wereld werkt Mary’s Meals samen met de plaatselijke gemeenschappen om jonge studenten aan voedsel te helpen.

Back to all stories | Posted on 17 January 18 in Blog

Het is duidelijk dat Philip, 8 jaar oud, in het verleden heeft geleden onder ondervoeding. Hij is erg klein voor zijn leeftijd.

Maar vandaag, dankzij de voedzame dagelijkse maaltijd die hij op school krijgt, heeft Philip grenzeloze energie, een enorme glimlach en grote plannen voor de toekomst.

Toegewijde vrijwilligers uit de allerarmste gemeenschappen in India helpen al sedert het jaar 2004 om samen met Mary’s Meals duizenden hongerige kinderen dagelijks een schoolmaaltijd te bezorgen.

Deze kinderen behoren veelal tot de meest verarmde en kwetsbare groepen uit de samenleving en zonder deze hulp zouden ze geen enkele mogelijkheid krijgen om te studeren.

De toegewijde vrijwilligers en leden van de Mary's Meals-familie zien dagelijks het verschil dat een voedzame maaltijd kan maken.

Manoj is leerkracht in de Sint Theresia Basisschool en tevens verantwoordelijk voor het programma van de schoolmaaltijden.  Hij zegt dat dit het probleem van de honger terugdringt en de scholingsgraad van de jonge studenten stimuleert.

Hij zegt: ‘Kinderen die deze school bezoeken, komen van heel ver en hebben niet gegeten als ze hier aankomen".  Zij zijn allemaal dolblij naar school te kunnen gaan omwille van het voedsel.

‘Voor sommige kinderen kan het de enige maaltijd van de dag zijn,’ voegt hij er nog aan toe.

‘Het programma heeft zeer zeker de leerlingen aangezet om beter te presteren op school.  Volgens mij zijn de studenten de grootste vrucht van Mary’s Meals.  Veel kinderen hebben hun studies kunnen voortzetten op school en vielen niet uit het volgende jaar, wat voordien heel gewoon was.’

Paul werkt in een opvoedkundig centrum in een overbevolkte sloppenwijk in Delhi.  Hij helpt elke dag om het voedsel klaar te maken voor de leerlingen die meestal in uiterste armoede opgroeien.

Hij legt uit: ‘Sommigen komen eten en hadden geen ontbijt.  Ik heb met ze te doen.  Vroeg in de morgen gaan ze al met hun ouders naar de vuilnisbelten om daar iets bruikbaars uit te zoeken en daarna komen ze naar hier.

‘Ik kan beweren dat meer dan 60% van de leerlingen met bijzonder grote honger hier toekomen.  Ze komen om te studeren maar ook om van hun honger af te geraken.  Dat is nu eenmaal een feit.”

Agatha is kokkin in de Sint Theresa Basisschool en als zij ziet hoezeer de kinderen baat hebben van het voedselprogramma maakt dit ook haar gelukkig.

‘Het is hartverwarmend het programma in actie te zien,’ zegt ze.  ‘Ik ben blij om het voedsel klaar te maken en aan de kinderen op te dienen.  Het geeft me een goed gevoel en voor de kinderen is het een grote hulp.’

Het is precies dank zij mensen zoals Manoj, Paul en Agatha - en vele duizenden overal ter wereld - dat Mary’s Meals de belofte kan waarmaken dat kinderen die er het meest nood aan hebben dagelijks een maaltijd krijgen op school.  Van harte dank!