“Het helpt me zo goed vooruit.”

Samukar uit Liberia is dol op de lessen wetenschap, maar wat hij nog het liefst heeft op school, is de maaltijd van Mary’s Meals.

Back to all stories | Posted on 31 January 18 in Life in LiberiaChildren's stories

De moeder van Samukar is zo vreselijk arm dat ze echt strijd moet leveren om haar zeven kinderen te eten te geven.  Om de last wat draaglijker te maken, zijn Samukar en zijn oudere broer Cash bij hun oude oma gaan wonen.

Hoewel het leven voor de 13 jarige Samukar een stuk beter is bij zijn grootmoeder, zijn er toch nog vele uitdagingen.

“We zijn met velen in huis”, legt hij uit.  “Er zijn mijn oom, zijn vrouw en zijn zoon en mijn grote broer.”

Zoals veel families in Liberia bezitten ze een klein stukje land waar ze maniok op telen voor hun eigen voeding, maar er zijn zoveel magen te vullen en slechts zelden is er genoeg te eten voor iedereen.

Gelukkig voor Samukar dat hij weet dat hij erop kan vertrouwen dat er elke schooldag een voedzame maaltijd is voor hem van Mary’s Meals.  Als die er niet zou zijn, zou hij niet zo’n goede resultaten halen in zijn studies.

“Mary’s Meals maaltijden smaken zoet”, zegt hij.  “Als ik dat binnen heb, krijg ik meer kracht om mijn nota’s in te studeren.”

Elke morgen staat Samukar vroeg op om het huis te vegen, het vuur aan te maken en water te koken, dit alles voor hij zich wast en aankleedt.  Daarna vertrekt hij naar school, meestal met een lege maag.

“Er is thuis geen ontbijt, dus heb ik grote honger als ik op school aankom,” zegt hij.  “Vaak, als ik honger heb, kan ik geen nota’s nemen, maar dat is helemaal anders als er een maaltijd is.  En het gebeurt soms dat als ik naar huis ga ik nog steeds wat in mijn maag voel als ik naar de boerderij ga.  Als Mary’s Meals zou beslissen te vertrekken, zou ik me rot voelen, want het helpt me echt vooruit.”

Het is verbijsterend dat in Liberia 62% van de kinderen in de leeftijd van de lagere school niet naar school gaan en dit is een van de hoogste aantallen ter wereld.  Maar Samukar houdt van de lessen en hij begrijpt ook dat onderwijs belangrijk is.

“Sommige van mijn vrienden in het dorp gaan niet naar school en dat is geen goed idee,” zegt hij.  “Mijn boodschap voor mijn vrienden die niet naar school gaan zou zijn dat ik hen zou vertellen dat ze moeten terugkomen, want onderwijs is net goed.  Het kan je kennis geven en je verstandig maken.”

Voor Samukar en zijn klasgenoten is er nog een bijkomende troef door de aanwezigheid van Mary’s Meals.  De voedzame maaltijden vullen zijn lege buik en helpen hem om goed op te letten tijdens de lessen, zorgvuldig zijn huistaken te maken en nog energie over te hebben om te spelen.

“Ik slaag in de examens omdat het voedsel mij vooruit helpt,” zegt hij.  “Het geeft me kracht.  Wetenschap is een van mijn lievelingsvakken.  Als ik groot ben wil ik wetenschapper worden.  Een baan als wetenschapper, dat trekt mij aan.”

Na schooltijd helpt Samukar op de boerderij van zijn oma en dan maakt hij zijn huiswerk om daarna nog te gaan voetballen met zijn vriend Lawrence.

“Op het veld ben ik nummer 7 omdat ik zo snel ben,” vertelt hij.  “Mijn favourite team is Chelsea.”

Samukar is slechts een van de meer dan 126.000 kwetsbare kinderen overal verspreid in Liberia die momenteel een maaltijd krijgen op school dankzij Mary’s Meals.