Elke schooldag een maaltijd, helpt Berthia om haar doel te bereiken.

Een sportieve kans voor een jonge netbalspeelster op school in Malawi

Back to all stories | Posted on 26/01/18 in Children's stories

Berthia is twaalf jaar en houdt ervan netbal te spelen met haar zus en met andere meisjes uit haar dorp, wanneer ze klaar is haar moeder te helpen op het land na schooltijd.

Berthia woont met haar moeder en drie zussen in een huis dat gelegen is op één uur lopen van de Nansadi Basisschool in Thy’olo, Malawi.

Elke schooldag loopt ze heel de weg naar school en dan is ze al opgestaan om 5u ’s morgens. Eerst poetst ze het huis en gaat ze water halen, maar meestal is er niets te eten en moet ze wachten tot ze op school een kom phala kan krijgen (een soort poridge) dankzij Mary’s Meals.

Berhia zegt: ‘Phala geeft mij energie en het helpt me om geconcentreerd te zijn tijdens de lessen omdat ik me dan niet slap of duizelig voel. Het maakt mijn lichaam gezond en sterk.

‘Ik ben blij dat ik fit kan blijven, want zo word ik niet zo vaak ziek.  Ik blijf fit door netbal te spelen en door te springen.’

De moeder van Berthia bezit een stukje land waar ze groenten op kweekt en ze slaagt erin haar gezin meestal twee maal per dag eten te geven.

Berthia verwacht dat de oogst zal volstaan voor tien maanden. Haar moeder moet het stellen met wat ze kunnen verdienen door groenten te verkopen en zij hoopt af en toe wat klusjes te kunnen doen om het gezin uit de nood te helpen als het voedsel op geraakt.

Berthia’s moeder, Mary, zegt: ‘Er zijn periodes dat we niet genoeg voedsel hebben, maar als ze naar school gaat en daar phala krijgt, ziet ze er voldaan uit en is ze niet meer zo hongerig.’

De vorige school van Berthia beschikte niet over een voedselprogramma.

Mary zegt dat het een groot verschil uitmaakt.  ‘Ik heb de verandering gezien. Berthia’s prestaties in de klas verbeteren in vergelijking met haar vorige school.  En als ze toen hongerig naar school vertrok, bleef de honger knagen.’

Zij voegt er nog aan toe: ‘Ik hoop dat Berthia haar studies zal voortzetten en zo onafhankelijk kan worden.’

Berthia heeft een duidelijk beeld van wat ze wil doen na het voltooien van haar studies op school.

Ze zegt: ‘Ik hou van de school want ik wil later politieagente worden. Ik ben gefascineerd door hun uniform.’