Een dag uit het leven van ...

Mocht je denken dat je deze morgen vroeg op was, maak dan eens kennis met de twaalfjarige Godly uit Malawi…

De dag van Godly start om 3 u ’s morgens, op een moment dat veel kinderen van zijn leeftijd nog vast aan het slapen zijn.

Lang voor de zon opkomt, staat hij op en studeert eerst enkele uurtjes.  Daarna wast hij zich, kleedt zich aan en vertrekt op tocht naar zijn school.

De Manja Basisschool is een drukke school vol leven en ligt in de buitenwijken van de stad Blantyre in het zuiden van Malawi.  Daar is Godly een van de meer dan 2.000 leerlingen die in 16 klassen samengeperst zitten.  Tegen het moment dat de lessen beginnen om 6u, is Godly al drie uren wakker.  Voor een twaalfjarige is dit best een lange voormiddag, maar het is een verbintenis die hij graag naleeft.

“School is belangrijk want studeren is de sleutel voor alles,” legt Godly uit in perfect Engels.  “Ik kom naar school om dingen te leren die me in de toekomst zullen vooruit helpen.  Mijn lievelingsvakken zijn Engels, wetenschappen en wiskunde.

“Ik wil later graag wetenschapper worden zodat ik mensen kan onderwijzen over hoe het leven in elkaar zit.  Een wetenschapper uit het Geneeskundig College was op bezoek in onze school en ik bewonderde hem.”

Godly is vastbesloten om een kostbare plaats te bemachtigen in de plaatselijke middelbare school en daarom volgt hij extra lessen ’s avonds en in de weekends om hem voor de komende examens voor te bereiden.  Hij koos er zelfs voor om zijn schoolvakantie te laten schieten om zijn doel te kunnen bereiken.

“Ik volgde extra lessen tijdens de vakantie omdat ik wil slagen in mijn Standaard 8 examens,” zegt hij.  “Ik wil graag uitgekozen worden om naar de Middelbare School van Dedza te gaan eind dit jaar.  Dat is een staatsschool en als ik daar ga zal ik in staat zijn meer bij te leren.  Ik gaf mijn vakantie op omdat ik mijn droom wil waar maken.”

De maaltijden van Mary’s Meals die Godly elke schooldag opgediend krijgt helpen hem om zijn buik te vullen, om zijn aandacht te focussen en geven hem energie voor de hele dag.

“Phala (porridge) maakt ons sterk,” zegt hij.  “Het geeft ons vitamines die nodig zijn om te studeren.  De voedingselementen in ons lichaam bouwen intelligentie op en dat maakt dat we niet moe worden in de klas.  Als er geen phala is voel ik me hongerig tijdens de lessen.  En iemand die honger heeft, voelt zich zwak.”

Als de school gedaan is maakt Godly zijn huiswerk en helpt met de huishoudelijke klusjes voor hij een kostbaar half uurtje uit zijn drukke schema bestemt om te gaan voetballen met zijn vrienden Benjamin en Grant.  Godly is supporter van Arsenal en van zijn plaatselijke club de Blantyre Big Bullets.  Hij houdt ook erg van cartoons.

Hij zegt: “Gekke dingen maken me aan het lachen, zoals cartoons of grapjes die ik in de krant lees.”

Hartelijk dank om Godly te helpen om zijn droom te verwezenlijken.  Wij zijn er zeker van dat hij een zeer mooie toekomst tegemoet gaat.