Een beker voor porridge en een doosje voor pennen

De jonge Gift hoopt de eerste te zijn van zijn familie die de school afmaakt.  Lees hier hoe wij hem helpen om zijn doel te bereiken.

Gift wil de eerste persoon van zijn familie zijn die de school tot het einde doorloopt.  Zijn meest kostbare bezit is een tinnen pennendoosje dat hij veilig in zijn hemdszakje wegsteekt.

De moeder van Gift is landbouwer.  Zij probeert met veel moeite rond te komen door maïs en katoen te kweken op haar klein stukje grond in het zuiden van Zambia.  Het heeft dit jaar te weinig geregend en de oogst van de maïs is mislukt.  Het wordt dus een gevecht om haar vijf kinderen te voorzien van al het nodige.

Nog voor Mary’s Meals aanwezig was in de Kabila Basisschool, was het voor de elfjarige Gift niet ongewoon om lessen over te slaan en de straat op te gaan op zoek naar voedsel.  Maar nu weet Gift, zelfs als er thuis bitter weinig te eten is, dat hij gerust kan zijn dat er elke dag een voedzame beker porridge voor hem klaar staat op school.  Hierbij zijn verhaal dat hij vertelt in zijn eigen woorden:

‘Ik ben gelukkig dat mijn moeder mij naar school kan sturen, zelfs al is ze landbouwer.  De meeste familieleden zijn nooit naar school geweest.

‘Ik heb bewondering voor mijn klaslerares omdat zij goed geschoold is.  Ik wil later ook zo geschoold zijn als zij.  Ik wil een betere toekomst uitbouwen voor mezelf.  Onderwijs is de enige weg om dat te kunnen doen.  Als ik misluk, dan moet ik ook beginnen in de landbouw.

‘Mijn lievelingsvakken op school zijn wiskunde en sociale studies.  Eens ik afgestudeerd ben wil ik arts worden.  Ik wil graag een plaats innemen in de maatschappij waarbij ik mijn familie kan helpen.

‘Toen er nog geen schoolmaaltijden waren van Mary’s Meals , ging ik onder schooltijd vaak naar huis om te zien of ik aardnoten kon vinden om iets te eten te hebben.  Nu ben ik nooit meer zo hongerig op school.  Ik krijg energie als ik de porridge eet.

‘Graag luister ik naar muziek en ik zing ook gospel liederen.  Ik zit trouwens in het kinderkoor.

‘Mijn beste vriend is Dalitso.  Hij zit bij mij in de klas.   Hij is erg slim en verstaat alles uit de lessen.  Hij kan me helpen waar ik in de fout ga.  Soms voetballen we ook samen.

Hartelijk dank dat je Gift de energie geeft om aandachtig te blijven tijdens de les, zijn hobby’s te kunnen beoefenen en te spelen met zijn vrienden.  Je hulp maakt echt een groot verschil!