De kansen doen keren in Liberië

Voor weeskinderen zoals Lovetee uit Liberië biedt Mary’s Meals een uitweg uit een leven vol armoede en honger.

Back to all stories | Posted on 28/12/17 in Children's stories

Het leven kan bijzonder hard zijn voor weeskinderen als Lovetee, die haar beide ouders verloor tijdens de Ebola epidemie in Liberië.

Maar ondanks de moeilijkheden die ze op haar weg kreeg, is dit pittige 14-jarige meisje vastbesloten om een mooie toekomst op te bouwen.

Lovetee weet goed dat onderwijs haar vluchtroute is uit een leven van armoede en honger.

Zij is dan ook een ijverige studente die gretig de kans grijpt om naar school te gaan en te studeren, om er haar vrienden te ontmoeten en om van een voedzame maaltijd te genieten.

‘Het is belangrijk om naar school te gaan want onderwijs krijgen is goed’ zegt ze.   ‘Ik hou van de manier waarop de leerkrachten les geven.  Ze maken het gemakkelijk om alles te begrijpen.  Liefst van al doe ik wiskunde.

Lovetee beseft dat ze behoort tot een van de gelukkigen.  Het is onthutsend vast te stellen dat in LIberië 62% van de kinderen in de leeftijd van de lagere school niet naar de klas komen en dit is een van de hoogste cijfers ter wereld.

‘Ik ken enkele mensen die niet naar school gaan’, zegt ze.  ‘Ik zeg hen dat ze beter zouden komen omdat het goed is om te studeren.  Als je niet naar school gaat, ben je niet aan het studeren, je zit gewoon thuis.’

Lovetee woont bij haar oudere zus Mamie die een kleinigheid verdient door kleren te wassen en water te halen voor de buren.  Waar ze kan, helpt Lovetee haar zus, maar de familie is zo verschrikkelijk arm en moet vechten om de eindjes aan elkaar te knopen.

Over heel Liberië zijn er meer dan 126.000 kinderen die dagelijks een voedzame maaltijd opgediend krijgen via Mary’s Meals.  Voor Lovetee is het vaak de belangrijkste maaltijd van de dag.

Ze zegt nog: ‘Gewoonlijk is er voor mij geen ontbijt en als ik dan op school toekom, voel ik me slecht.  Dan ben ik moe.’

‘Als ik eten krijg van Mary’s Meals, voel ik me goed en vol energie.’

Mary’s Meals is niet enkel een hulp om de school aantrekkelijk te maken voor kwetsbare kinderen zoals Lovetee, het geeft hen ook de nodige energie om te studeren, te groeien en zich te ontwikkelen tot volwassenen die de toekomst van hun land zullen helpen uitbouwen.