Berichten uit Malawi: Introductie van Fatima

Kortgeleden kwam Fatima bij het team van Mary’s Meals als het nieuwe Communicatiehoofd in Malawi. In haar eerste blog geeft ze haar eerste indrukken weer over haar nieuwe thuis maar eerst willen we haar wat degelijker aan u voorstellen...

Back to all stories | Posted on 10/07/15 in Messages from Malawi

Wat heb je gedaan voor je bij Mary’s Meals kwam?

Voor ik bij Mary’s Meals kwam, werkte ik als communicatieverantwoordelijke voor een humanitaire hulporganisatie. Het doel van deze organisatie was voornamelijk om crisishulp te bieden maar ook duurzame ontwikkelingshulp. Mijn werkveld lag in Pakistan en in Sri Lanka en net daar ontstond bij mij het verlangen om veldwerk te doen. Getuige te mogen zijn van het werk, spreken met gezinnen, samenleven in de gemeenschap en deze informatie dan te kunnen doorgeven aan de donateurs, was voor mij een voorrecht en het maakt me uiterst nederig. En van daaruit waar ik wilde zijn - op het werkveld - wilde ik het effect van het werk zien en voelen en dit dan weer terugkoppelen naar de verbazingwekkende supporters die zoveel betekenen en het verschil maken in gemeenschappen die ze nooit hebben ontmoet.

Wanneer heb je voor het eerst iets gehoord over Mary’s Meals?

Dat was toen Child 31 uitkwam en op mijn Facebook verscheen. Ik herinner mij dat ik de video bekeek tijdens een lunchpauze op het werk en mijn tranen niet kon tegenhouden naarmate de verhalen zich ontvouwden. Het geluid stond zo hard dat mijn collega’s mee konden luisteren. Tegen het einde hadden we allemaal zakdoekjes bovengehaald en betraande ogen terwijl we niet naar elkaar durfden te kijken. Eén van mijn collega’s vond dat dit een geknipte job zou zijn voor mij om daar te werken. En deze opmerking ben ik sindsdien nooit vergeten.

Wat trok je aan om in Malawi te komen werken?

Ja, Malawi behoort tot de landen die ter discussie staan wanneer het over ontwikkeling gaat en daarom stond het op mijn verlanglijstje van landen waar ik wilde gaan werken. Ik moet er toch ook nog aan toevoegen dat Malawi een speciale plek heeft in mijn hart gezien mijn vader en veel van mijn familie er opgegroeid is. Mijn vader beschouwt Malawi als een van zijn thuislanden en ik voel me dan ook bevoorrecht om voor een wereldwijde organisatie te mogen werken in een land waar ik zoveel familiebanden heb. Als je dan bedenkt dat ik meer van Malawi afwist dan van Schotland op het ogenblik van mijn sollicitatie bij Mary’s Meals!

Waarom wilde je voor Mary’s Meals komen werken?

Op die vraag kan ik wel duizend en één antwoorden geven!  Als ik er eentje moet uitpikken, dan zou het toch wel zijn omdat ik verliefd geworden ben op de eenvoud van de opzet om een haalbare oplossing voor het hongerprobleem te bieden en tegelijkertijd ook de hele gemeenschap te versterken. Misschien een beetje egoïstisch... maar ik wilde daar bij horen! Hoe klein of miniem mijn aandeel ook zou zijn, ik wilde diep in mijn hart weten dat ik daar een rol in mocht spelen. De oprechtheid en zuivere passie waarmee het werk verricht wordt, is ook een van de redenen die mijn aantrokken bij Mary’s Meals.

Waar kijk je meest naar uit bij je nieuwe job en bij het leven in Malawi?

O jeetje, waar moet ik beginnen...? Er zijn veel dingen waar ik naar uitkijk. In de Afrikaanse cultuur ondergedompeld te worden, daar begint het mee en ook deel uitmaken van de gemeenschap. Maar ik kan niet ontkennen dat er één - zelfs twee- zaken zijn waar ik erg naar uitkijk en dat is de ontmoeting met al die kinderen, samen tijd doorbrengen en hen te leren kennen, en ook hun moeders en de gemeenschappen die Mary’s Meals hulp krijgen. En dan verslag uitbrengen van al hun verhalen aan alle supporters en vrijwilligers van Mary’s Meals die al het werk ter plaatse mogelijk maken. Het tweede punt waar ik naar verlang is om alles aan het werk te zien: het Malawi-team te leren kennen en met hen samen te werken en getuige te zijn van de ongelooflijke inzet van moeders en vrijwilligers die de phala klaarmaken en uitdelen aan de kinderen. En natuurlijk wil ik graag zelf eens van die phala proeven.

De job van Fatima zal er deels uit bestaan dat ze scholen bezoekt verspreid in Malawi en daarbij de kinderen ontmoet die Mary’s Meals ontvangen. Hierna volgt haar eerste blog uit Malawi. Ze deelt met ons haar ervaringen van die allereerste dagen die ze in dit land doorbrengt, waar 25% van de lagere school kinderen via Mary’s Meals een maaltijd krijgen.

Hallo aan iedereen vanuit een zeer zonnig Blantyre in Malawi!

Nu ik hier reeds enkele dagen ben, wil ik graag een klein overzicht geven van mijn eerste indrukken van het land. Ik zal beginnen met het in scène zetten van mijn leefomgeving.

Blantyre is een luchtige, drukke stad in een rustige omgeving. Er staan geen wolkenkrabbers, geen hoge gebouwen en zelfs geen huizen met twee verdiepingen die het uitzicht van de stad onderbreken.  De stad is omgeven door bergen en zompige groene velden. Van wat ik gezien heb op mijn reis van de luchthaven tot mijn woonplaats kan ik nu al zeggen dat het land een weidse en natuurlijke schoonheid bezit.

Toch hoef je niet ver te reizen om de verminkende stadia van alomtegenwoordige armoede vast te stellen. En zonder nog maar een school te hebben bezocht of Mary’s Meals Malawi aan het werk te hebben gezien, kan ik nu reeds begrijpen welke positieve invloed Mary’s Meals heeft op het dagelijks leven van duizenden mensen. De ongelooflijke inzet van supporters en vrijwilligers van Mary’s Meals zijn waarlijk een bron van hoop en ze maken de komende generaties sterker in een land waar armoede de maatschappij verminkt heeft.

Ik zal het moment dat ik vandaag meemaakte toen ik in het land toekwam nooit vergeten: toen ik van de luchthaven naar kantoor gebracht werd en er voor de eerste keer jonge kinderen zag die blootsvoets en in verhakkeld uniform naar school renden op de droge stoffige weg en anderen die spelend aan het vechten waren bij de bushalte, kon ik een glimlach niet onderdrukken. Dat zijn de kinderen die door Mary’s Meals op een heel eenvoudige manier hoop krijgen en gesterkt worden om een betere toekomst op te bouwen. En dit allemaal na twee drukke dagen van inpakken, van emotionele afscheidstaferelen en een 11 uur durende vlucht... ik kon geen betere reden hebben bedacht om te glimlachen...

Ik heb zo de indruk dat ik na mijn eerste bezoek aan het kantoor morgen nog veel meer redenen zal krijgen om te glimlachen.

Fatima

Leer meer over Mary's Meals.