Bericht van Magnus: Gezinnen staan op de rand van de hongerdood

In Malawi is de oogst volledig verwoest door een vreselijke combinatie van overstromingen en grote droogte. Daardoor is er voor 6,5 miljoen mensen chronisch voedsel tekort. Gezinnen zoals dat van de 14 jaar oude Yamikani, zijn wanhopig op zoek naar hulp.

Magnus MacFarlane-Barrow
Magnus MacFarlane-Barrow
Mary's Meals founder and CEO

Back to all stories | Posted on 19 August 16 in News Update from Magnus

Ik schrijf je vanuit Malawi waar zich op dit ogenblik een verschrikkelijke situatie afspeelt die bijzonder snel verergert.

Zuidelijk Afrika staat voor de ergste voedselcrisis in vele jaren. Een vreselijke combinatie van overstromingen en grote droogte heeft de hele oogst verwoest, zodat miljoenen mensen op de rand van de hongerdood staan. Niemand van de mensen met wie we gesproken hebben kan met zekerheid zeggen hoe ze de komende maanden zullen overleven.

Een van hen is de jonge Yamikani, die met haar 14 jaar net wees geworden is en bovendien alleen de zorg voor haar twee jongere broertjes - Amos, 12 jaar en Promise, 3 jaar - op zich moet nemen.

Terwijl we buiten zitten voor hun stenen huisje, fluistert Yamikani: “Het is pijnlijk dat onze ouders noch onze grootouders hier bij ons zijn. ’s Nachts zijn we bang en we vechten tegen de honger. We hadden wat maïs geplant, maar door de felle zon is dit kapotgegaan. Ik ga op de velden van andere mensen op zoek naar wat achtergebleven maïs, maar ik vind slechts heel weinig.”

En toch is er hoop temidden van deze grote zorgen en angsten. Yamikani en haar broertjes kunnen rekenen op tenminste één degelijke maaltijd per dag. Dit komt doordat jullie doorlopende steun aan Mary’s Meals het mogelijk maakt hun plaatselijke school, de Chigona Basisschool, te blijven voeden.

In deze crisisperiode zijn onze dagelijkse maaltijden niet enkel een krachtig motief om naar school te gaan, maar een vitale reddingsboei voor kwetsbare kinderen die wanhopig op zoek zijn naar voedsel. 

Zelfs in deze benarde situatie kunnen de kinderen - dank zij ons werk en onze vrijgevigheid - hun blik richten op een betere toekomst. Yamikani vertelt nog: “Examens zijn het allerbelangrijkste. Ik wil dolgraag verpleegster worden, en het liefst nog vroedvrouw!”

Wij zijn vastbesloten om de 1.101.206 kinderen die nu reeds afhankelijk zijn van ons schoolvoedingsprogramma te blijven voorzien van maaltijden en we zouen dit programma - voor zover daartoe middelen ter beschikking zijn - graag nog uitbreiden. Help ons alsjeblieft als je kan.

Miljoenen mensen hebben niet te eten. Help ons juist nu meer kinderen te bereiken.