Acht vragen voor onze Mary’s Meals muzikant!

Toen hij opgroeide in een van de armste en gevaarlijkste krottenwijken van Haïti, kon Jimmy genieten van de maaltijden van Mary’s Meals iedere dag dat hij naar school ging. Nu werkt hij samen met onze partner in Haïti om jonge kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun mogelijkheden. We stellen Jimmy voor…

Back to all stories | Posted on 08/12/16 in Blog

De getalenteerde Jimmy uit Haïti is een van de personen die optreedt in onze film Generation Hope. Als kind kreeg Jimmy de maaltijden van Mary’s Meals op school en nu werkt hij samen met onze partnerorganisatie in Haïti, Hands Together, waar hij andere kinderen helpt begeleiden naar een opleiding en daardoor naar een betere toekomst.

Niet lang geleden trad hij op in het Internationaal Jongerenfestival in Medjugorje, een bedevaartplaats in Bosnië-Herzegovina. Dat is trouwens de plaats waar onze stichter Magnus de ingeving kreeg om te starten met internationale hulpverlening. We konden Jimmy enkele vragen stellen over zijn leven, over zijn reis en natuurlijk, over Mary’s Meals!

Hoe ziet het leven eruit in Cité Soleil?

Het is de meest gevaarlijke plaats in Haïti. Dagelijks gebeuren er moorden, schietpartijen en er is veel geweld. Die plaats is waar ik geboren ben en waar ik ook opgroeide. Het was ongemeen hard. Vanuit deze situatie leerde ik hoe ik mijn toekomst moest opbouwen en nuttig kon zijn voor de samenleving. Dank zij de hulp van Mary’s Meals kon ik mijn leven een andere wending geven. Ik zou dat niet hebben kunnen doen zonder de maaltijden van Mary’s Meals, want een van de grootste problemen in mijn gemeenschap is de honger. Veel mensen moeten wel in de misdaad en in gangsterbendes terechtkomen omwille van de honger. De maaltijden van Mary’s Meals trokken mij uit deze situatie zodat ik een beter mens kon worden.

Er zijn ook veel goede dingen in Haïti. Er zijn heel veel goede jongeren, velen kiezen ervoor om, zoals ik, een andere weg in te slaan.

Wat is de invloed van Mary’s Meals in je leven?

Stel je voor dat je in een zeer arme familie wordt geboren, in een uiterst arm land en in de allerarmste regio van dat land: dan is het zo goed als onmogelijk om je dromen waar te maken en jezelf uit die situatie te tillen. Mary’s Meals speelde een grote rol in mijn leven, en niet alleen in het mijne, er zijn duizenden kinderen bij wie het ook zo gebeurt.

Het is heel eenvoudig om in een gangsterbende terecht te komen, maar ik ging wel naar school. Dat was in mijn leven een heel positief punt want ik had een plaats waar die gasten me niet konden vinden om me in hun activiteiten mee te slepen.

Het is ook nodig dat er iets is wat je op school houdt. Soms heb je honger en wil je liever naar huis gaan omdat je niet kan luisteren wat de leraar vertelt. Ik had echt het geluk dat Mary’s Meals ons voeding gaf. Het was namelijk het hart en de ziel van de school want dat was precies het ene ding dat de studenten aan de studie vastklonk.

Wat was je ervaring toen je deelnam aan de film Generation Hope?

Ik wist niet dat het zo fantastisch zou zijn. Ik besefte dat pas toen ik de film voor het eerst kon bekijken. Je hielp me in die film om mijn eigen identiteit te bepalen, om precies te weten wie ik ben. Ik had geen angst om over mijn situatie te spreken; ik was niet bang om over mijn miserie te vertellen.

Het heeft me geholpen om meer gericht met mijn toekomst bezig te zijn en elke dag zeg ik tegen mezelf: ‘Ik moet het geschenk dat ik van Mary’s Meals gekregen heb goed gebruiken’. Het is ook een hulp voor de school want we bekijken de film samen met de kinderen die hierdoor gemotiveerd worden.

Zoiets gebeurt niet vaak met iemand die afkomstig is uit Cité Soleil. Dus als dit kon gebeuren met mij, kunnen ook andere jongeren beseffen dat het niet een kwestie is van huidskleur, grootte, vorm of afkomst. Het gaat alleen over wie je bent.

Wat hoop je voor je eigen toekomst?

Mijn moeder wilde graag dat ik arts of priester zou worden. Ik denk eraan om universiteitsstudies te beginnen, maar in feite als pastoor of als arts gaat het er niet om geneeskunde of theologie te gaan studeren, het gaat in de eerste plaats over hoe je mensen kan gelukkig maken. Ik ben tot het besef gekomen dat ik dat ook via de muziek kan doen.

Welk perspectief zie je voor Haïti?

Ik hoop dat we meer jonge mensen kunnen inschakelen en beter gebruik maken van wat hier aanwezig is om ons land te veranderen. Ze moeten niet zeggen ‘Ok, dat doe ik voor jou’. Ze moeten jonge mensen bevragen en zeggen : ‘Laten we dat samen doen voor ons land.’ Ik denk dat als ze de jeugd meer zouden betrekken, dat we veel meer resultaat zullen boeken. Wat ik hoop voor Haïti is dat we op zekere dag zullen kunnen zeggen ‘Dat wilden we doen, het was moeilijk, maar het is gelukt.’

Was het de eerste keer dat je in Medjugorje kwam op het Internationaal Jongerenfestival?

Het was mijn eerste buitenlandse reis. Het is bijzonder ver weg en ik was erg zenuwachtig. Maar toen ik aankwam en er de mensen zag, was ik zo gelukkig! Er waren zoveel jonge mensen druk doende en dat was wonderlijk. Het was een van de mooiste momenten van mijn leven.

Hoe vond je het om opnames te maken in de studio in Medjugorje?

Ik kon het nauwelijks geloven, het was zo fantastisch. Er stond heel wat apparatuur en het liep vol professionele beroepskrachten. Het was de allereerste keer in heel mijn leven dat ik in zo’n studio binnenkwam.

Alle muzikanten van het festival gingen akkoord om samen met mij te spelen en de liederen op te nemen. Zij hebben een van de beste muziekuitgevers van Kroatië uitgenodigd om met mij samen te werken, dat was verbazingwekkend. Het was trouwens de eerste keer dat we samen speelden, en daarom dacht ik dat het ons niet zou lukken om een nummer in te blikken, maar we konden zelfs twee nummers opnemen.

Genoot je ervan om op te treden met het Orkest van het Jongerenfestival?

We hadden dit niet vooraf gepland, maar ze begonnen, beetje per beetje, met me samen te spelen tot het een machtige klank werd en ik gewoon stopte met gitaar te spelen en nog enkel stond te zingen. Ik heb enorm genoten van dit moment.

Voor mij was het de eerste keer dat ik met zo’n band kon optreden en dan nog voor zo’n massa mensen. Ik was een beetje verlegen en zenuwachtig, maar ik probeerde alles te vergeten. Ik moest alleen mezelf zijn en de mensen bereiken. Het was het mooiste moment van heel mijn leven dat ik op dat podium stond samen met mensen van over de hele wereld.

Jimmy is te zien in onze inspirerende nieuwe film Generation Hope. Bekijk de trailer en vraag je gratis pakket aan.
https://youtu.be/FpSyJKDgX94